Cégek és az Informatika

Céges környezetben sokszor tapasztaljuk, hogy nagy szükség van az informatikára, az informatikai megoldásokra, de valahogy soha nem kerül sor még az ingyenes fejlesztésekre sem.

Az ok többszintű, de a legjellemzőbb kifogások a következők:

 

Nem értek hozzá
Minek az nekem
Bonyolult
Nincs rá időm
Azt hallottam, hogy a Józsinak nem tetszett
HUUU az nagyon drága
Engem csak felidegesít, mert soha nem működik semmi
10 éve így csináljuk, minek változtassunk rajta

Az informatikai fejlesztések elengedhetetlenek egy cég életében. A vásárlók, ügyfelek is haladnak a korral, így érdemes a cégnek is követni ezeket a fejlődéseket. A mai világban az informatika mindenhová beépült. Az már nem lehet kifogás, hogy a titkárnő vagy a cégvezető nem tud egy Excel táblázatba összeadni vagy kivonni. Nem tud Skype hívásokat fogadni, frissíteni a számítógépes programokat, vagy egy böngészőt megnyitni, és keresni az Interneten.

Sajnos alapszintű számítógépes hiányosságok vannak. Ezekkel a hiányosságokkal nap mint nap szembesülünk.

A számítógép használata, és a cég életében szükséges programoknak elsajátítása nem ajánlott, hanem kötelező.

IDŐ, ENERGIA, ÉS PÉNZ MEGTAKARÍTÁS.

Többször előforduló szomorú példa:

Bevételek, kiadások, elszámoltatások, ezek a szavak mindenki számára ismerősek. Az Excel ezen számítási feladatok elvégzésére alkalmas. A számadatok szépen rendezetten szerepelnek egy Excel táblázatban, ezután számológéppel történő összeadás, és a végösszeg beírása történik meg. Persze kell az Ön ellenőrzés is, így egy 100 soros számológépes összeadás és önellenőrzés 15 perc.

Ez a feladat egy summa gomb megnyomásával 3 másodperc!

Az egész nap, a 8 órás munkaidő elment azzal, hogy az Excel sorokat összeadták számológéppel.

 

Mit vesztett ezzel a hiányossággal a cég?


3 napi munkabér, más munkák eltolása, további céges ügyek intézése. Alsó hangon is minden hónapban kidobtak az ablakon 25.000 Ft-ot, éves szinten 300.000 Ft-ot.

Milyen informatikai fejlesztést lehetett volna éves szinten végrehajtani?

Egy irodai számítógép bruttó: 70.000 Ft, amihez egy szemkímélő monitor 20.000 Ft.

Összesen: 90.000 Ft bruttó/db

Általában van a gépeken előre telepített operációs rendszer, de ha nincs és nem az ingyenes megoldásokat választjuk, a Win7 és az Office megvásárlása is kb.: 80.000 Ft

Egy gép eredeti szoftverrel: 170.000 Ft


Még egy aprócska spórolás:

Skype használata.
Ügyfelek, ismerősök nagy százaléka használja a Skype programot.
A Skype egy olyan szoftver, amelynek segítségével írással vagy hanggal is lehet kommunikálni, de file küldésre is alkalmas.

A skype használata akár 17-20%-kal is csökkentheti a telefonszámlát.
Átlag 40.000 Ft-os telefonszámla helyett a Skype használatával havi szinten 6.800 Ft lehet a spórolás, amely évente 81.000 Ft.

81.000 Ft, évente és még mennyi mindent lehet használni!

Végezetül még egy hiányosság, ami még mindig nagy százalékban fordul elő, a számlázó program hiánya.

Erre általában azt a választ kapjuk, hogy a Jolika vagy Pistike úgyse tudná megtanulni, jó az, ahogy van, mi nem flancolunk.

Amikor számolni kell az áfát, vagy vissza kell keresni, hogy egy adott ügyfél milyen termékeket vásárolt, vagy az adott ügyfél mennyit költött a cégnél, (lássuk be ezek fontos információk) órákat, napokat tölt el a kikutatással.
A számlázó program nem a flancolás miatt szükséges, hanem ezen adatok pillanatok alatt történő lekérésére. 2-3 gombnyomással 10 másodperc alatt olyan információk érhetők el amit, Jolika és Pistike több órán keresztül kutat.
Véleményünk szerint sokkal kifizetődőbb nem a kifogásokat keresni, hanem a megoldásokat. Szomorú tény, hogy erről kell beszélgetni és győzködni a cégvezetőket, hogy egy két technikai megoldással több 100.000 Ft-ot, időt, energiát lehet spórolni.


A számítástechnika nem ellenünk dolgozik, hanem velünk, ha szakítunk időt a programok, és a lehetőségek megismerésére.