Nyílt és zárt forráskódú CMS rendszerek összehasonlítása

A CMS angol nevén Content Management System, melyet magyarul tartalomszerkesztő rendszernek hívunk.A weboldal menüpontjai, tartalmai, képei, hírei, és egyéb tartalmi elemek változtathatók a CMS rendszer segítségével, programozói tudás nélkül.

HW plus egyedi CMS (tartalomkezelő) rendszerNem kell használni speciális weboldal szerkesztő programokat nem kell programozót alkalmazni annak érdekében, hogy egy-egy menüpontot tartalom szerkeszthető legyen. A CMS rendszerből ingyenes verziók is elérhetők, mint például a WordPress, Drupal, vagy Joomla.

"Szakmai vitákon" (már ha azt nevezhetjük szakmainak, hogy egy weboldalkészítő letölti ingyen a CMS rendszert, majd letölt hozzá egy kinézeti sablont, és eladja az ügyfélnek) többször is szóba kerül mi a jobb online marketingre és egyáltalán tartalom menedzsmentre. Sokszor elhangzik ez a mondat: a Joomla, Wordpress, Drupal a legjobb a keresőoptimalizálás, és az online marketing során, hiszen több ezer ember fejleszti, ez a nyílt forráskód lényege, és ez a több ezer ember nem tévedhet, és biztos minden megtalálható benne. A forráskódja nyílt, ezért bárki módosíthat benne.

Szép is ez a mese, de abba belegondolt valaki, hogy ingyen semmit nem kapunk?

 

CMS rendszerek biztonsága

Mivel bárki hozzáfér a forráskódhoz, nagyobb a feltörés esélye is. Rengeteg ügyfelünk került át az egyedi fejlesztésű zárt forráskódú HW+ CMS rendszerre egyszerűen csak azért, mert egyik napról a másikra egy megjelentek idegen nyelvű tartalmak, eltűntek a saját tartalmaik, vagy csak egyszerűen kikerült a főoldalra egy obszcén kép. Több esetben kiírta a Google keresője, hogy ne menjen a látogató az oldalra mert veszélyes. Amennyiben a nyílt forrást választjuk, szakembereket kell megbíznunk a megfelelő biztonsági rendszer kialakításával stabil és "védett" működésének érdekében. Rengeteg biztonsági és működési hiba jellemzi ezeket a rendszereket. A nyíltságuk révén, ezeket ki is használják, mivel a forráskód ismert! Egy zárt egyedi fejlesztésű rendszer esetében, ha a forrás nem ismert, a hibák is sokkal nehezebben kerülnek elő. Hiba esetén a fejlesztő elérhető, és a javításra nem kell hónapokat várni.

 

Jogi megfelelősség

Sok esetben nem felel meg a rendszer az adott országok, jogi követelményeinek. Webáruházak esetében, ez kellemetlenségeket okozhat, és a GDPR megjelenésével, pénzbírságra is számíthatunk, akár egy kis céges bemutató esetén is! Igaz, vannak kiegészítők, amik részben áthidalják a problémát, de figyelembe kell venni, hogy a kiegészítők egy régebbi rendszeren már nem működnek, vagy leállási problémákat okozhat. Zárt forrású CMS rendszer esetén nem kell megfelelni az egész világnak. Magyarországi fejlesztők arra fognak odafigyelni, hogy a magyar és az EU jogszabályainak megfeleljen. Ha bármilyen jogi változás történik azonnal elérhetők a fejlesztők és azt a cégre tudják szabni. Ugyanis jogszabályok nem ugyanazok egy webáruházra, mint mondjuk egy átlagos cég bemutatkozó weboldalra!

 

CMS rendszerek testreszabhatósága

A szakmaiságról említést tettem a leírás elején. Mivel telepíteni és kinézetet tenni rá egy youtube videó alapján megoldható, így kinőttek a földből az újdonsült weboldal programozók. Az ügyfél beetetése megtörtént, hiszen általában olcsón, (mostanában egyre többször látom hogy 200 – 300.000 Ft ért árulnak  Wordpress weboldal készítést ami lássuk be pofátlanság) gyorsan lehet egy weboldala az ügyfélnek!  A probléma onnan kezdődik amikor a telepített kiegészítő nem felel meg az igényeknek, vagy a weboldal készítő képtelen egy modult hozzá programozni a rendszerhez. Sajnos a piac annyira felhígult, hogy a legtöbb weboldalkészítőre ez a jellemző. Tehát ha az ügyfélnek van egy kicsi igénye a testre szabottságra, vagy kompromisszumokat köt, és beletörődik abba a működésbe, funkcionalitásba amit a modulok biztosítanak!

 

Online marketing és a keresőoptimalizálás CMS rendszerekben

Mivel nyújt többet esetleg egy Wordpress, ha a konkurencia is ugyan azt használja? Mivel lesz jobb az A vállalkozás szolgáltatása a B vállalkozásétól?

Tehát van egy „olcsó” weboldal, amihez alkalmazhatunk egy keresőoptimalizáló céget, hogy valamivel próbálják meg egyedivé tenni, hogy a keresőkben előrébb juthasson. Ez tipikusan az olcsó húsnak híg a leve, mert egy jó keresőoptimalizálási szakember, aki nem csak youtube-ról tanulta meg a nyílt CMS rendszerek programozását, súlyos pénzeket fog elkérni.

Egy zárt forrású CMS esetén próbálják titokban tartani a SEO fejlesztéseket, hiszen érdekük az, hogy az ügyfeleik weboldalai minél jobb helyezéseket érjenek el. Nem kell közkincsé tenni ezeket a fejlesztéseket, hanem saját rendszerükben alkalmazzák, gyorsan reagálva a piaci változásokra. Így a cégeknek egyedi marketing, és SEO stratégiát tudnak készíteni már CMS szinten! A zárt forráskóddal dolgozó weboldal rendszerek gyorsabban tudják követni a keresők algoritmus változásait.

CMS rendszerek használhatósága weboldal szerkesztéshez

A nyílt forráskódú CMS rendszerekben nagy hangsúlyt fektetnek a használhatóságra, de nagyon kevés sikerrel. A probléma az, hogy fejlesztőként gondolnak a rendszerre, végig kísérik a folyamatot a saját elképzeléseik alapján. Ennek az a következménye, hogy nem gondolkoznak a szaktudás tudás nélküli ügyfeleik fejével, így egy alig használható rendszert készítettek. Legnagyobb előnye a zárt forráskódú rendszereknek és ezzel együtt a HW+ CMS-nek is, hogy magával a rendszerrel együtt az ügyfél megkapja az azt létrehozó csapat szakmai tudását. A HW+ CMS-ben büszkék vagyunk arra, hogy tudás nélkül is azonnal használható a rendszer, továbbá az ügyfeleinket oktatjuk a használatra. Az oktatás során vezetjük be az ügyfeleket a keresőoptimalizálás alapjaiba, mire figyeljenek, mit hogyan kell tenni annak érdekében, hogy weboldala hatékony maradhasson!

 

A zárt forráskód és a HWPLUS CMS előnye, hogy testre szabható a szolgáltatásoknak megfelelően, mind online marketingben, mind keresőoptimalizálásban. Használhatósága egyszerű, könnyen elsajátítható. Olyan keresőoptimalizálási metódusokat tartalmaz amely elősegíti a weboldal sikeressé válását. Egyedi fejlesztése, és a programkód zártsága miatt biztonságos! Nincsenek olyan felesleges modulok a rendszerben amire egyáltalán nincs szüksége, és csak a rendszer kezelését, működését lassítják!

Hátránya, hogy a zárt forráskódú CMS rendszereket, csak az a cég módosíthatja, aki a fejlesztését végezte. Nem lehet megbízni a szomszéd Pistikét, hogy nyúljon bele a program kódba. Ugyanis a forráskód nem lesz a vásárló tulajdona, csak az örökös használati jog. De be kell látni, ez egy hatalmas előny is!
Az Ön sikere, a mi sikerünk is...

Letisztult, egyedi, reszponzív, korszerű megjelenésű weboldal készítés egyedi CMS rendszerrel.

Keressen minket bizalommal.

Árajánlatkérés