Ismét sokan dőlnek be, a Windows 10 frissítésre a támadóknak!

Egy hackercsoport a Microsoft nevében küldözget e-maileket "Windows 10 free update" tárggyal a felhasználóknak. A levélben található egy csomagolt file, és arra buzdít a levél tartalma, hogy futtassuk a programot és Win10 lesz a számítógépen.

Egy kis figyelmesség és el lehet kerülni a kémprogramok és a tiltó programok telepítését.
Húzzuk az egeret a linkekre, és láthatjuk a böngésző jobb alsó sávjában, hova akar csatlakozni. Ha az nem az a webcím amire számítanának, vagy gyanús, nem szabad letölteni a programot. Logikus az is, hogy a Microsoft nem egy e-mail-ben küldött fájllal fogja lefrissíteni a számítógépet. Főleg ha nem adtuk meg sehol az e-mail címet.

Mindig kiakadok azokon a felhasználókon, akik a banki csalásoknak is bedőlnek! Ahhoz, hogy kiszúrjuk az átverést nem kell programozónak lenni, vagy hatalmas számítógép ismeretekkel rendelkezni. Nem tudom elhinni, hogy annyira ostoba legyen valaki, hogy nem nézi meg milyen webcímet ír ki a böngésző, és nem tűnik fel, hogy ez nem a bank oldala. Ha valaki ennyit nem tud megtenni, akkor ne nyúljon számítógéphez, vagy ha mégis megteszi, akkor hívja már fel egy ismerősét akit megkérdez arról, hogy szerinte mi lehet ez a levél! 1000x felhívja a bank a figyelmet, hogy nem fog jelszavakat kérni, e-mail-ben, és egyéb platformokon.


Hatalmas problémát jelent a felhasználók hanyagsága, nem oda figyelése egy program telepítésénél is. Egyszerű szabályokat kell betartani, és a fertőzések 99%-a elkerülhető.

Próbáljuk a szoftvereket a gyártó hivatalos weboldaláról letölteni.
Ha letöltünk egy programot nézzük meg, hogy az exe vagy a csomagolt file neve, stimmel e azzal a névvel ami a letölteni kívánt szoftver neve. Ha más nevet látsz valószínű, hogy nem az a program lesz telepítve, mint amit szeretnél.

Ha telepítesz egy programot, nem kellene a tovább gombot vaktában nyomkodni, hanem rá kellene nézni mire is mondjuk, hogy tovább! Ha toolbar, vagy free icons, PC cleaner, PC speed és hasonló feliratokat látsz, vagy sok pipálgatási lehetőség valószínű, hogy minden más programot is telepíteni fog. Nem kell tudni angolul ahhoz, hogy ezeket kiszúrjuk egy telepítésnél, és a google fordító programjába begépelve a szöveget valamennyire érthetővé válik, mint is fogunk telepíteni. Minden programmal legyünk bizalmatlanok. Minden program telepítésének folyamatát figyelmesen nézzük végig. Sajnos még így is telepíthetünk nem kívánatos programokat a gépre, de az esetek 99%-ában így elkerülhető a fertőzés.

Jönnek a Windows frissítések. "Szakértő cégek - hobbizsenik - a szomszéd pistike aki az iskolában tanult számítástechnikát (játszott az órán)" azt javasolja, hogy ne töltsük le a frissítéseket. Vagy már úgy telepítik fel a gépet, hogy ezt kikapcsolják!

Igen, több mint valószínű a Microsoft azért készít frissítést, hibajavítást, mert jókedvében nem tud mit csinálni, és a fejébe vette, hogy a felhasználókat ezzel fogja zaklatni, mert az akkora poén!

Megtörtént már a világ történelemben, hogy egy-egy frissítés alkalmával a gép rosszabb lett mint volt. De nem ez az általános. A frissítésekkel növelhető a gép stabilitása, a kompatibilitása szoftverekkel és hardverekkel. Biztonsági réseket foltoz be, és hibajavításokat tartalmaz.

 

Most komolyan ezt figyelmen kívül kell hagyni?

 

Reméljük ezzel a kis szösszenettel minimális segítsége tudunk nyújtani a biztonságosabb internetes létben.

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 0

Átlagos értékelés: 0