Mindig legyen friss szoftvere

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a gépünkre telepített friss szoftverek mindig nagyobb biztonságot adnak, ugynakkor az internetezési élményt is fokozzák. Az új böngészők a keresések során már azt is megjelenítik, hogy melyik oldal számít veszélyesnek az Ön gépére. A weboldalak tervezése, kivitelezése folyamán figyelünk arra, hogy a weboldal látványos, informatív és hibamentes legyen.

 

Előfordult már Önnel, hogy a weboldal:
 

  • Nem jelent meg?
  • Részei nem jelentek meg?
  • Szétcsúszott?
  • Elemeiben egy piros, nagy X jelent meg?
  • Különböző toolbárok akadályozzák a keresésben?
  • A böngésző folyamatosan kéretlen reklámokat jelenít meg?

 

Sajnos a felhasználók nagytöbbsége fél a frissítések telepítésétől azért, mert

 

  • Nem tudja, hogyan kell a frissítéseket elvégezni.
  • Fél a frissítés folyamán keletkező hibáktól.
  • A beválttól és megszokottól nem szeretne eltérni.
  • Nem is gondolt arra, hogy frissíteni kellene.

 

A frissítések leírásai ezerszám megtalálhatóak az interneten, nem kell félni tőle, a mai operációs rendszerek nagytöbbségében leállítják a telepítést, ha valamilyen hibát észlelnek. A programok fejlesztése, javítása folyamatosan zajlik. Minden egyes verzióváltás, frissítés nagyobb adatbiztonságot, könnyebb kezelhetőséget, fokozottabb felhasználói élményt nyújt.

 

Jelenleg a honlapkészítés folyamatának jelentős idejét a böngészőkre való optimalizálás teszi ki. Ez azért van, mert az internetezők nagytöbbsége a frissítéseket elhanyagolja és böngészőjük, programjaik a szabványoknak nem felelnek meg.  Érdemes ellenőrizni a programjaink verziószámát és frissíteni, ha újabb jelent meg (verziószámot általánosságban a súgó menüpontban a névjegyre kattintva lehet megtekinteni).

 

Tesztelje le Ön is böngészőjét!
Az Acid teszt azt mutatja meg, mennyire kompatibilis az internetes szabványokkal a böngészője: acid3.acidtests.org/
A teszten a böngészőnek mimimum 90 pontot el kell érnie, hogy alkalmazkodni tudjon az internetes szabványokhoz.

 

 

Böngészők:

 


Mozilla Firefox (magyar nyelven is elérhető)

Szabad, ingyenesen letölthető böngésző. Jól gazdálkodik a számítógép memóriájával. A böngésző funkciói bővíthetők a felhasználói élmény javításához.


Letöltés és bővebb információ a böngészőről magyar nyelven:  https://www.mozilla.org/hu/
Ajánlott bővítmény: SearchPreview
Bővítmények letöltése: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/

 

Google Chrome (magyar nyelven is elérhető)
A google által kifejlesztet böngésző program. Ingyenes szabad szoftver. A Google Chrome egy olyan böngésző, amely a minimalista felületet kifinomult technológiával ötvözve teszi az internet használatát gyorsabbá, biztonságosabbá és egyszerűbbé.

 

Letöltés és bővebb információ:www.google.com/chrome/


Opera (magyar nyelven is elérhető)
Az Opera böngésző gyors és kényelmes böngészést tesz lehetővé. Rengeteg beépített extra funkcióval rendelkezik. A weboldaluk angol nyelvű, a download Opera gombra kattintva tudjuk letölteni a böngészőt. A telepítési folyamat első kérdése a nyelvválasztás, itt válasszuk a magyart.

 

Letöltés és bővebb információ: www.opera.com


Internet Explorer (magyar nyelven is elérhető)

A Microsoft böngésző. Minden windows operációs rendszerbe beépített böngésző. Tapasztalataink alapján a használatát nem ajáljuk. A windows frissítéessel együtt frissíthető!

 

 

További fontos programok:

 

 

A bővítmények lehetővé teszik egyes speciális képfájl formátumok vagy multimédia fájlok megtekintését, illetve lejátszását a böngészőben. A bővítmények némileg különböznek a kiterjesztésektől, amelyek meglévő funkciót módosítanak vagy bővítenek.

 

Adobe Acrobat Reader

 

Az Adobe Reader PDF adatok on- és offline megnyitására alkalmas ingyenes szoftver. Kiemelt támogatást nyújt: a keresés, a PDF űrlapok, a Webrögzítő, a Javítás és Megjegyzéskezelés terültén.
Letöltés és bővebb információ: https://get.adobe.com/hu/reader/

FIGYELEM! Letöltéskor és telepítéskor oda kell figyelni, hogy ne telepítse fel az általa javasolt vírusírtót. Mindig vegyük ki belőle a pipát, frissítéskor is!

 

 

 

Java


A számítógépre ingyenesen letölthető Java futtatókörnyezet, angolul Java Runtime Environment (JRE), a Java nyelven írt programok futtatásához szükséges szoftver. A Java segítségével online játékokat játszhat, csetelhet, vagy akár üzleti alkalmazásokat futtathat asztali számítógépén vagy laptopján.

Letöltés és bővebb információ: https://java.com/en/

FIGYELEM! Letöltéskor és telepítéskor oda kell figyelni, hogy ne telepítse fel az általa javasolt vírusírtót. Mindig vegyük ki belőle a pipát, frissítéskor is!

 

Levelezés (Mozilla Thunderbird)


Levelezésben rengeteg programot teszteltünk és próbáltunk. Egy levelezőprogramnál állapodtunk meg, ez pedig a Mozilla által fejlesztett Thunderbird levelező. Rendkívül egyszerű beállítás és használat jellemzi. A Mozilla Thunderbird magyar nyelvű levelezőkliense POP3, IMAP, illetve NewsGroup-kezeléssel rendelkezik. A szoftver kiemelt szolgáltatása a hatékony spam-szűrés, más levelezőkből való importálás, az új címke- és keresőrendszer, valamint az egyszerű kezelőfelület, támogatja a füles megjelenítést, illetve a Gmail közvetlen elérését. Rengeteg plusz kiegészítéssel bővíthető program.

 

Letöltés és bővebb információ: https://www.thunderbird.net/hu/

Javasolt kiegészítő: naptár és határidőnapló amelynek neve: Lightning (a kiegészítő magyar nyelvű).
Kiegészítők keresése és letöltése:  https://addons.thunderbird.net/hu/thunderbird/