W3C-ben is ellenőriz a HW Plus CMS rendeszere

Szabványokról már mindenki hallott, az egész életünket körülölelik a szabványok. Szabványok nélkül nem működhetne jelenlegi világunk. Hiszen ha nem alkalmazkodnánk élelmiszerbiztonsági vagy épületgépészeti stb. szabványokhoz, gyorsan veszélybe sodornánk saját életünket. A szabványok utat mutatnak és nem engedik, hogy mindenki olyan dolgokat alkothasson meg amilyet akar, hanem egy normarendszerben dolgozhat.


Szabványok a számítástechnikában is vannak, és ezen belül weboldalak forráskódjára vonatkozó szabványok is. Az internet hajnalán, hamar belekezdett sok-sok fejlesztő különböző programokat írni, különböző módon elkészíteni pl. a HTML oldalaikat. Ezekhez feljesztették össze-vissza a böngészőket és a felhasználó győzte letölteni a sok fajta böngészőt a különböző weboldalakhoz.

Egy kis HTML történelem

W3C szabvány a HW Plus CMS rendszerbenTim Berners-Lee CERN kutatójaként 1989-ben megírta szabványjavaslatát a HTML-hez, és 1991 agusztus 6-án elindította első webszerverét, és első publikusan elérhető weboldalát amely a mai napig is látogatható http://info.cern.ch/

A weboldal többek között arról szólt, hogy mi az a világháló, hogyan használhatóak a böngészők, hogyan lehet webszervert létrehozni. Ez a weboldal mindegyik ami létező oldalnak ősapja.

1994-ben Berners-Lee megalapította a W3C-t azaz a  World Wide Web Consortium-ot azzal a céllal, hogy elősegítsék a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését és garantálják széleskörű felhasználhatóságát.

1991-től beindult a fejlesztői gépezet, és ennek köszönhetően rengeteg új elem került bele, ilyen például a képek megjelenése. Ma már szinte el nem tudjuk képzelni, hogy nincsekek képek a weboldalakon.
Érdekesség, hogy az 1991-ben definiált „HTML tagek” több mint fele most is létezik, és használatban van.

1995-ben elkészült a „HTML 2.0” és ugyan ebben az évben kiadták a HTML 3.0 ajánlásait, ami hamar elhalt, mivel a böngésző gyártók teljesen más irányvonalban indultak el, kezdték meg a fejlesztéseket, és beindult a 3.2 project.

1997-ben a W3C kiadta a HTML 4.0-át, amelyben még több böngésző-sepcifikus kiterjesztést próbáltak meg ésszerűsíteni és egyszerűbbé tenni. Ezzel egyidőben rengeteg elemet, elavultá minősítettek majd az új HTML4.01 ben töröltek is.

HTML51999-ben a HTML 4.01 jelent meg.
2001-ben kapott egy kisebb javítást amiben elírásokat javítottak.
2004-ben elkezdték fejleszteni a HTML5-öt, ami fenekestől felforgatta a webet, mivel ez volt az a szabvány ami közelebb hozta az asztali és a mobil megjelenést. A HTML5 nem csupán egy verzióváltás volt hanem egy teljesen új generáció, ugyanakkor visszafelé kompatibilis a régi verziókkal.
Sajnos az elterjedési folyamat nagyon lassú volt. 2011-ben egy nagy böngésző háború zajlott le a felhasználókért, és igyekeztek a HTML5-el minél kompatibilisek lenni.

2014-re a HTML5 szabvánnyá vált.
Sajnos a böngésző gyártók mind a mai napig továbbra is rengeteg egyedi HTML-taget támogatnak, amelyek nem kerültek be a HTML5 ajánlásaiba.

A felhasználóknak kifejlesztettek egy úgynevezett ACID tesztet. Az ACID teszten csak akkor lesz valaki 100%-os ha a böngésző gyártók a különböző programnyelvi specifikációkat helyesen alkalmazzák a szoftverben.
http://acid3.acidtests.org/


A keresőoptimalizálásban fontos elem, hogy a weboldal forráskódja szabványos legyen ne bukjon meg a W3C teszten.
Fejlesztéseink során nagyon oda figyelünk erre, hiszen így is van a weboldalak megjelenítésében különbség a böngészőkben, így ezt a szabványok betartásával minimalizálni lehet.

Felhívjuk minden ügyfelünk figyelmét arra is, ha tartalmat ír, azt ellenőrizni kell a W3C tesztelőjében. Viszont egy weboldalt leellenőrizni nem kis feladat, főleg ha nem csak 1-2 menüpontból áll, és töbségében a felhasználók elfelejtik a teszt lefuttatását.

Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az ellenőrzést be kell építeni a HW Plus CMS rendszerébe, hogy a weboldal szerkeztése közben is láthatóvá váljanak, ha valami hibát okoz a W3C ellenőrzés során.


A HW Plus CMS 3.2.0 verzójában már megtalálható a beépített W3C ellenőr
 

Ha a tartalmak listáját választja a fő menüpontban, minden tartalom mellet megjelenik a W3C ellenörzése. Ha minden rendben van zöld színt, ha hibás a menüpont akkor piros színt lát. Ha rákattint akkor megnyílik a W3C oldala, ahol meg lehet tekinteni a hibák listáját!

W3C ellenörzés a HW Plus CMS rendszerében

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 14

Átlagos értékelés: 5.0