Webergonómiai tervezés, szaktanácsadás

Webergonómia - Felhasználóbarát weboldal - weboldal használhatóság!

A web ergonómia egy külön szakma, a weboldal tervezés legfontosabb mozzanata. A web ergonómus határozza meg, egy oldalon hova és miképp kerüljön egy menüpont, egy szöveg, hol és hogyan helyezkedjenek el a képek, milyen színeket használjunk. A web ergonómus nem web designer, de kettőjük munkája szorosan összefonódik.

Ön találkozott már olyan weboldallal, amelyen egyszerűen nem igazodott ki? Vagy nem találta meg azt, amit keresett, pedig tudja, hogy ott van?

A weboldal nem akadályozhatja a felhasználót abban, hogy megtalálja a keresett tartalmat!

Mennyire legyen egy weboldal magától értetődő?

A weboldal felhasználóinak minden különösebb erőfeszítés és fejtörés nélkül meg kell érteniük, mi mire jó, és mi hogyan használható!
A magától értetődő weboldalak olyanok, mint a tiszta és jól kivilágított boltok. Minden árucikket vonzóvá tesznek és nem kell gondolkodnunk azon, mit hol találunk meg.
Kérdések, amelyek nem merülhetnek fel a felhasználókban:
 

    Hol vagyok most?
    Hol kezdjem a keresést?
    Hol van itt a ............................?
    Mik a legfontosabb dolgok ezen az oldalon?
    Ezt meg miért pont így hívják?

Ez a felsorolás töredéke a lehetséges kérdéseknek. Egy weboldal tervezésekor alapszabály: nem engedhetjük meg, hogy kérdések merüljenek fel a felhasználóban.
Három másodperc áll rendelkezésünkre, hogy a felhasználót az oldalon tartsuk, és további 5-10 másodperc, hogy megtalálja a tartalmat.
Keresőoptimalizálás ide vagy oda, a web ergonómiánál nincs fontosabb tényező a weboldalszerkesztésnél!

Weboldalt nem a keresőrobotoknak készítjük, hanem hús-vér embereknek, felhasználóinknak, vásárlóinknak!

Persze nem lehet minden teljesen magától értetődő, de a cél az, hogy olyan weboldalt alkossunk, amely annyira magától értetődő, hogy az átlagos felhasználó számára is világos legyen, mire és hogy lehet használni az oldalt.