A Google megszüntette az előnyben részesített domain beállítást

A Google 2019. június 18-án jelentette be a központi webmester blogban, hogy már nem támogatja az eddigi előnyben részesített domain beállításokat a Search Console fiókokban.
A régi Search Console felületén meghatározhattuk, hogy mi az általunk preferált domain.
Ezzel a beállítással meghatározhattuk a Google számára, hogy mi az a domain formátum, amit indexeljen.

Preferált domain megadása
Ez a lehetőség egy óriási hibát generált a weboldal tulajdonosokat.
Szerveresen nem kezelték le 301-es átirányítással a preferált domaint, csak a webmester eszközök felületén állították be. A weboldal így megjelenik www vagy anélküli, http vagy https előtaggal is.
Ez az állapot még a preferred domain beállíthatóságával egyidőben is hatalmas hibának számított, ugyanis ha több formációval is elérhető a weboldal, akkor ugyanazt a tartalmat jelenítjük meg, csak más elérhetőséggel.
Vagy a szaktudás hiánya, vagy csak a lustaság vezetett oda, hogy ez nem került szerveresen kezelésre és csak a webmester eszközökben történt meg a beállítása.
Most, hogy a Google kivette ezt a lehetőséget, így már saját maga fogja eldönteni mi lesz a preferált domain, ami lássuk be nem igazán jó.
 

A megszüntetésnek előzménye is volt - "összevonható domain tulajdon"


2019.02.27-én már az elindulás óta nagyon várt újítást hajtottak végre, és megszüntettek egy nyomorúságos helyzetet.
Preferált domaint csak abban az esetben lehetett rögzíteni, ha a nem preferált verzióból legalább még egy rögzítve volt.

Tehát ha a https:// verzió volt a preferált akkor fel kellett rögzíteni a https://www. verziót is.
Ha mindezt a legprofibban szerettük volna kezelni, akkor minimum 4 verziót kellett felvinni különböző tulajdonok alá.

  • HTTPS, www nélkül
  • HTTPS, www-vel
  • HTTP, www nélkül
  • HTTP, www-vel


Nevetséges volt ez az állapot és még nevetségesebb volt, hogy ez a probléma évekig fennállt, és a felhasználók webmester fiókja tele volt szemetelve felesleges verziókkal.

Doman összevonása


Végre lehetőség van a domain tulajdon megadására, így csak 1db verziót kell rögzíteni a rendszerben, mindenféle előtag nélkül. A beállításnak egyetlenegy nehézsége van, hogy a webtárhely szolgáltatónál vagy a domain kiszolgálójánál DNS beállításokban egy TXT rekordot kell beállítani.


Akik egyszer is használtak ilyen beállító felületet, a rekord felvitele nem fog nehézségekbe ütközni, de aki még egyszer sem végzett el ilyen műveletet, nem biztos, hogy be tudja állítani.

Visszakanyarodva a bejegyzés alap témájához, azt hittük volna, hogy a preferált domain itt fog nagy szerepet kapni, hiszen az összevonás révén csak meg kell mondani a rendszernek, mi az verzió amit használni szeretnénk.

Nem így alakult. Törölték ezt a lehetőséget, így most a weboldal tulajdonosok jobban teszik, ha minél gyorsabban ellenőrzik a weboldal elérhetőségét és ha nincs beállítva szerveresen preferált verzió, mihamarabb le kell kezelni, úgynevezett 301-es átirányítással.


A 301-es átirányítás azt jelenti, hogy az URL végleg egy másik címre költözött. Ha ez az átirányítás aktív, akkor a látogatót, mindenféle beavatkozás nélkül a megadott URL címre irányítja.


301-es átirányítást alkalmazzuk, ha

  • a weboldalt egy másik domain névre költöztetjük
  • vagy egy adott tartalom megszűnik
  • vagy másik menüpontba költözik
  • vagy kialakítunk egy preferált domaint, pl. a http verziót átirányítjuk a https verzióra

 

Hibák az átirányításban


Sokszor találkoztunk már azzal, hogy az átirányítást 302-es kóddal oldották meg.
A 302-es átirányítás ideiglenes átirányítást jelent. Ezt akkor alkalmazzuk, ha pl, weboldal karbantartás van és az adott tartalom ideiglenesen egy másik helyre költözik. A Google elmondása szerint, ha tartós a 302-es átirányítás egy idő után 301-es átirányításnak veszi, de erre nem határozott meg időt. Továbbá a 302-es átirányítás, mivel ideiglenest jelet, a keresőrobotok számára azt is jelenti, hogy nem kell bajlódnia az indexeléssel, hiszen úgyis csak ideiglenes.


Átirányítási körök

Sajnos azt is sokszor tapasztaljuk, hogy weboldalkészítő cégek elkövetik azt a hibát, hogy össze-vissza hozzák létre az átirányítást, akár átirányítási körbe kergetve a weboldalt.

A http:// verziót 303-mal irányítja a http://www verzióra, majd a http://www verziót rosszabb esetben ismét 302-vel a https://-re majd megint átirányít remélhetőleg 301-el a https://www-re.
Egyszerűen nem is fér a fejünkbe, milyen logika mentén született ez meg.

Helyesen az átirányítást a .htaccess fájl segítségével lehet elvégezni.
Úgy kell beállítani, hogy bármilyen verziót hív meg a látogató, azt a verziót azonnal 1 lépésben a preferált verzióra kell irányítani.

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 11

Átlagos értékelés: 4.3