Linkmarketing, linképítés

A link marketingnek keresőoptimalizálás szempontjából nem adnak már nagy szerepet, de véleményünk szerint fontos marketingeszköze a weboldalnak.
Minél több út vezet Rómába, annál több látogató érkezik oda! Gyűjtőportálokon elhelyezett hivatkozások segítségével látogatókat irányíthatunk weboldalára. Az Ön honlapjára mutató hivatkozások (linkek) nem csak közvetlenül növelik a látogatottságot, hanem hozzájárulnak a keresőoptimalizálás hatékonyságának növeléséhez is.

A linkek nagy szerepet játszanak az internet felhasználók mozgásában. A mozgás irányításában segít a linkmarketing. Például, ha egy weboldal tetszik vagy tartalma megegyező az általunk kínált tartalmakkal, és úgy véljük, ez a látogatóinknak hasznos lehet, akkor elhelyezünk egy arra mutató linket. Ezzel elvezetjük látogatóinkat arra a webhelyre is. Ha valaki hasonló érdeklődésű, mint az oldalunk web közössége, akkor valószínűleg ő is értékesnek fogja találni az ott található tartalmat. Linkmarketing: többszörösen is fontos az ügyfélszerzés szempontjából.

1. Látogatók szerzése különböző weboldalakról avagy a linkmarketing hatása

 

A linkek elsődleges szerepe, hogy minél több helyen szerepeljen weboldalunk, így bárhonnan érkezhet látogató.
Gondoljuk végig: helyezzünk el 50 oldalra hivatkozást, amely az Ön weboldalára mutat, minden oldalról számoljunk napi két látogatóval.

 

(A linkek a 2 látogatónál sokkal nagyobb forgalmat is generálhatnak, de példánkban egy nagyon alacsony számot alkalmazunk, hogy lássuk, alacsony értékek mellett is milyen eredményes a linkmarketing.)

 

Az 50 linkünk így naponta 100 ügyfelet hoz oldalunkra, amely 10 nap alatt 1000 ügyfelet jelent. Ez 1 hónap alatt 3.000 ügyfél.


Számoljon mindössze csak 1%-os komoly érdeklődővel, aki vásárol is.
Weboldala 50 db link elhelyezésével egy hónapban 30 vásárlót hozott önnek.

 

Fordítsuk ezt le anyagiakra:
5.000 Ft manapság nem nagy tétel, több webshop felügyeletével foglalkozunk, így ezen webshopok forgalmát alapul véve határoztuk meg ezt az átlag összeget.

 

Ha átlagosan 5.000 Ft-ért vásárolt egy ügyfél, akkor az 50 linkből származó ügyfelek 1%-a Önnek 150.000 Ft bevételt eredményez.
Ennyire egyszerűen működik az egész!

 


Kérjük, az olvasottak után ne kezdjen el teljes erőből minden oldalra linkelni, mert innen következik a második pont:

 


2. PageRank emelése, az oldal népszerűségének emelése linkmarketing segítségével.

A linkek elhelyezése nagy körültekintést igénylő feladat, nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít.
Nem mindegy, hogy a linkre milyen kulcsszavakat helyezünk el, hova - kihez linkelünk.
Rossz linkstratégiával nem hogy nem javítunk, de ronthatunk is az oldal minőségén.
A Google méri, hogy egy adott weboldalra milyen más oldalak mutatnak, milyen kulcsszavakkal, milyen hivatkozásokkal.


Többek között ennek súlyozására találta ki a PageRank rendszert.

 

A linkmarketing tehát kettős folyamat.
Javíthatja a weboldal helyezését a Google találati listáján, növeli a PageRank értéket,  és ugyanakkor önmagában is forgalomgeneráló tényező.