Milyen szöveg/kód arány szükséges a weboldalon?

Keresőoptimalizálás, és weboldal készítés folyamán, sokszor felteszik ügyfeleink a kérdést, hogy milyen szöveg kód arányt, kell használni.
Ők különböző SEO eszközökkel megnézték a weboldalt, és folyamatosan hibás a szöveg kód arányuk!
Először a SEO eszközökről szeretnék pár szót írni.
Ezek az eszközök iránymutatást adhatnak a honlapkészítésben, de nem tekinthetők etalonnak.
A SEO tesztelők nagytöbbsége elavult, sokszor kihagyott tesztek vannak benne, ami fontos lenne a keresőoptimalizálásban, vagy teljesíthetetlen feltételeket szab, és erre jó példa a szöveg kód arány is!


A szöveg kód arány évek óta egy keresőoptimalizálási legenda!
A Google soha nem vizsgálta ezt az arányt!

 

Szöveg/kód arány a keresőoptimalizálásban

John Muellertől, a Google egyik szóvivőjétől megkérdezték van-e jelentősége a szöveg/kód aránynak?

John Mueller így válaszolt:

"NINCS! Nem használunk semmi olyasmi vizsgálatot mint a szöveg/kód arány a keresések során, ami a találati listát befolyásolná. Mi kifejezetten a felhasználók által is látható tartalomra vagyunk kíváncsiak, és erre építünk!"

Logikus gondolkodással, a szöveghez képest a forráskód mennyiségét csak úgy lehet csökkenteni, hogy desing elemeket szüntetünk meg.
A látogatóknak szép oldalt szeretnénk mutatni, amin kellemesen érzi magát, nem pedig egy csupasz, csak szöveges tartalmat!


Tehát a szöveg/kód arány egy városi legenda!


Sajnos ezek a SEO eszközök 25-70% közé teszik az optimális arányt.
Egy átlag, jól optimalizált oldalon, a szöveg kór arány 4-6%. Ha megvizsgálunk nagy portálokat, amelyek jó találati helyen szerepelnek, ott sem találunk magasabb számokat mint maximum 6%.

Sokkal fontosabb ehelyett, ha a weboldal betöltési sebességét vizsgáljuk, az átirányítások helyességét, a képek méretét, címkézését.
Ugyanis a Google 3 dologra helyezi a legnagyobb hangsúlyt.
 

BETÖLTÉSI SEBESSÉG

A googlenek fontos szempont a betöltési sebesség. Minél gyorsabb a weboldal annál hamarabb tudja kiszolgálni az ügyfeleit.
 

MOBILBARÁT MEGJELENÉS

A mobil eszközök, átvették a szerepét az asztali megjelenítésnek. Többen keresnek valamilyen mobil eszközön mint aszali számítógépen. A Google 2018 óta, keresőoptimalizálásban elsődlegesen a mobil eszközöket nézni!
 

TARTALOM MINŐSÉGE

Minőségi tartalom felépítése, kiemelt fontosságú lett. Egy jó tartalommal linkek nélkül is jó pozícióba sorolhat a Google. Törekedni kell a minőségi tartalomírásra, mert fontos rangsorolási tényező!

Ezt a három szempontot, hosszan lehetne elemezni (további cikkjeinkben olvashat bővebb elemzéseket), mindegyik pont egy lexikont megtöltene, ha kielemeznénk. Ezért kanyarodjunk is vissza az eredeti témára. Tehát a szöveg/kód aránnyal nem kell foglalkozni, viszont a tartalom minőségével igen. A Google a tartalmakat vizsgálja, és a relevanciás mérlegelés során (és még ezer technikai szempont) fogja rangsorolni!

Ne higgyünk az online tesztelő programoknak mert csak iránymutatásnak jó


Elemezzük weboldalunkat minél több online eszköz segítségével, próbáljuk beállítani úgy a weboldal technikai SEO-ját, hogy az minél jobban megfeleljen a tesztelő programoknak is. Viszont érdemes utánaolvasni, hogy a tesztelők melyik aspektusába érdemes több energiát fektetni! A legnagyobb energiát, a tartalmi optimalizálásba kell lelefektetni. Írjon minél, hosszabb tartalmakat, próbálja meg amennyire csak lehet kidolgozni, és résztelesen leírni. Egy részletesebb tartalmi szöveggezéssel a Long Tail kulcsszavakban is jó helyezéseket érhet el, ami plusz látogatókat jelethet! A plusz látogatók pedig nagyobb bevételt!

Írjanak minél relevánsabb szöveget, ne foglalkozzon vele, hogy a szöveg / kód arány 5%. A releváns és jó tartalom mindig edményre fog vezetni!

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 26

Átlagos értékelés: 4.3