Tudtad, hogy a favicon a weboldalon a Brand egyik alapeleme

A jó marketing, a Brand építése a részletekben rejlik. Több SEO Audit során találkoztuk már vele, hogy ez az aprócskának tűnő elem hiányzik a weboldalból, pedig fontos eleme egy honlapnak.
Apróságnak tűnik, de a favikon (favicon) fontos szerepet játszik a márkánk, és a Brand építésében.
Ezzel a 16x16 pixeles ikonnal találkozhatunk, a böngészőkben, a kedvencekben, az asztali ikonokban.

Biztos vagyok benne, sokan azt gondoljátok, kisebb gondod is nagyobb ennél a weboldalon, miért foglalkozzak vele, fontos ez egyáltalán?

Miért fontos a favicon?

Észre sem veszed, hogy ezeket az elemeket használod a mindennapi böngészésed során legyen szó asztali számítógépről vagy mobilról. Folyamatosan látod böngészés közben, és vizuális azonosítást ad a weboldalnak. Beleég valahol az agyad hátterébe, ránézel egy böngésző címsorra és azonnal tudod melyik weboldal kihez tartozik, olvasás vagy kattintás nélkül.
A forma, a színek, összekapcsolódnak a weboldallal és tudat alatt befolyásolnak, erősítőik a Brand-et.

 

Böngészők címsorában is megtalálható a favicon
Böngészők címsorában is megtalálható a favicon

 

Szerintem egyik ikonról sem kell bemutatni, melyik Brandhez tartozik.
Rohanó világban élünk minden szinte minden a sebességről szól, főleg az Internet. Egy favikonnal is ki tudsz tűnni a tömegből, és lehetőséget adsz a felhasználónak, hogy egyszerűbben és gyorsabban rád találjon a sok böngésző ablak között!

Hidd el a felhasználók észreveszik a hiányát, és minőségi visszacsatolás azonnal romlik.

 

 Favicon történelem


1999 márciusában a Microsoft kiadta az Internet Explorer 5 böngészőt, amely először támogatta a favikont. Eredetileg a favicon egy fájl volt, amelyet egy webhely gyökérkönyvtárába favicon.ico néven helyeztek el. Az Internet Explorer ebben úttörő volt, és hamar megszerették a felhasználók, hogy nem csak az címsorban találkozhatott vele, de a könyvjelzőkben is megjelent. HTML 4.01 ajánlás lett, 1999 decemberében, majd később a XHTML 1.0 ajánlás, 2000. januárjában. Lassan 20 éve használható ez a kis Brand elem.

 

Favikon és a SEO kapcsolata

Sokan állítják, hogy semmi kapcsolat nincs a favicon és a keresőoptimalizálás között, és ami azt illeti igazuk is van meg nem is. Hasonlóan működik, mint a META description. Közvetlen hatása ténylegesen nincs, de közvetetten kihat a felhasználói élményre. Még nagyobb jelentősége lett 2019 májusában, mikor a Google bejelentette, hogy algoritmus frissítést hajtottak végre és a mobil keresési eredményekben is megjelenik a favicon. A 16x16 pixeles méretet pedig teljesen ignorálja.

Favicon mobil keresési megjelenés
Mobil keresések

 

Ekkor lépett színe igazán a SEO értéke is mert a favicon segítségével, az átkattintási arány is növelhető. Ha az átkattintási arány nő, a SERP pozíciónkra is kihatással van. Ha eddig még nem volt favikonod, érdemes mihamarabb pótolni.

Miként változtatta meg a Google a favicon alkalmazását?

A Google 2019 májusában bevezette a mobil keresési találatokban a favikon használatát, viszont rájöttek arra, hogy a kicsi 16x16 pixeles ikon, furán néz ki ha nagyítani szeretnék őket. Ezért kiadott egy közleményt, hogy a faviconnak olyan négyzetnek kell lennie, melynek mérete 48-cal osztható.
Lehet például 48 × 48, 96 × 96, 144 × 144 stb. pixelből.


Az SVG-fájlok természetesen nem rendelkeznek konkrét mérettel. A faviconok összes érvényes formátuma támogatott (ICO, PNG, GIF, animált GIF, JPEG, APNG, SVG).
A Google 16 × 16 képpontosra méretezi át a képet a keresési találatok között, ezért győződj meg arról, hogy a favicon jól mutat ebben a felbontásban is.

A formátumok alkalmazásár figyelj, mert nem minden böngésző támogatja.

Böngésző ICO PNG GIF animált GIF JPEG APNG SVG
Edge  Igen  Igen  Igen Nem - - -
Firefox 1.0-tól 1.0-tól 1.0-tól Igen Igen 3.0-tól  41.0-tól
Google Chrome Igen Igen 4.0 Nem 4.0 Nem Nem
Internet Explorer 5.0 11.0 11.0 Nem Nem Nem Nem
Opera 7.0 7.0 7.0 7.0 7.0 9.5 44.0
Safari  Igen  4.0 4.0 Nem 4.0 Nem 12.0

 

 Fontos információ!


A Google már május óta elkezdte osztani a „büntetéseket” a nem megfelelő favicon méretek miatt miatt. A büntetés eredménye, hogy nem jelenik meg az ikonod a találati listán.

 

Google 5 pontos ajánlása a favikon használatára

  1. Mind a favicon fájljának, mind a kezdőlapnak feltérképezhetőnek kell lennie a Google által (vagyis nem lehetnek letiltva a Google elől).
  2. A faviconnak a webhely márkájának vizuális reprezentációjának kell lennie annak érdekében, hogy a felhasználók gyorsan azonosíthassák a webhelyet, amikor átfutják a keresési találatokat.
  3. A faviconnak olyan négyzetnek kell lennie, melynek oldalhossza 48-cal osztható. Állhat például 48 × 48, 96 × 96, 144 × 144 stb. képpontból. Ne használj 16 × 16 képpontos favicont.
  4. A favicon URL-jének állandónak kell lennie (ne változtassa gyakran az URL-t), a favicon.ico fájlt helyezd el a weboldalad gyökér könyvtárába is. A favicon URL-je. Lehet relatív elérési út (/favicon.ico) vagy abszolút elérési út (https://www.hwonline.hu/favicon.ico), de ugyanazon a domainen kell lennie, mint amelyen a kezdőlap is található.
  5. A Google nem jelenít meg olyan favicont, amely kifogásolhatónak minősül. Kifogásolható lehet többek között az, ha pornográfiát vagy gyűlöletkeltésre alkalmas szimbólumot (például horogkeresztet) tartalmaz. Ha ilyen típusú képet észlel, a Google alapértelmezett ikonnal helyettesíti a favicont.

 

Hogy alkalmazd a favikont weboldaladon

 

Favicon készítés

Hozz létre egy legalább 48x48 pixelből álló képet. Nem probléma, ha a mérete ennél nagyobb. A kép ne legyen bonyolult vagy aprólékos mert a 16x16 pixeles összenyomásban nem lesz azonosítható csak egy négyzetes paca lesz látható.

Ha megvan a kép akkor látogass el erre az oldalra: https://iconifier.net
Tallózd ki a képedet, majd válaszd a beállításokat, és állítsad be az ikon méreteket.

iconifier.net ikon méretek beállítása
iconifier.net ikon méretek beállítása


 
Ezután nyomj az Iconify gombra.
A művelet befejezésével az alsó boxban megjelennek az ikonok.

Ikonok letöltése és HTML kód
Ikonok letöltése és HTML kód


 
Kattints a ZIP fájlra és töltsd le. Letöltés után csomagold ki és a benne lévő fájlokat, másold fel a weboldalad gyökér könyvtárába.
Ha ezzel megvagy, másold ki a forrást, és illeszd be, a weboldalad forrásába a < HEAD > < /HEAD >  közé.

A HW Plus CMS fejlesztése során törekszünk arra, hogy a felhasználónak a weboldal optimalizálásához minden információt rendelkezésére bocsájtson. Ezért a CMS figyelmeztet, ha nem megfelelő méretű a favicon.ico mérete, így azonnal cserélni tudod ha szükséges!
 


 

Összegzés

A favicon, egy remek eszköz Brand építésre és már a keresőoptimalizálást is elősegíti. Alkalmazása roppant egyszerű, és percek alatt elvégezhető. Pár perc ráfordítással sokkal színvonalasabb lesz a weboldalad megjelenése.