Google algoritmus frissítés követése

Mi az a Google algoritmus frissítés?

Mielőtt belevágnánk az  algoritmus frissítés listájába, tisztázni kell, pár fontos momentumot a Google kereső működésével kapcsolatban.
Érdekes jelenség, amikor beszélgetek az ügyfelekkel a weboldal készítés és a SEO mikéntjeiről, sokszor kiderül, hogy abban a hitben vannak, amikor a keresőt használják a weboldalak között keresnek, ami teljesen téves.

 

Google kereső rövid működése


Mikor mi létrehozunk egy honlapot, a Google-nek nincs tudomása róla, hogy az adott weboldalt publikálták, és az milyen témában.


Értesítsd a Googlet, weboldalad létezéséről


Ezért, értesíteni kell a Google-t róla, hogy itt egy új site gyere és nézd meg. Kétféleképp szerezhet tudomást a Google a weboldalról.

  1. Linkeken keresztül. A linkek ahogy már több cikkünkben is olvashattunk nem csak arra jók, hogy tudomást szerezzen a weboldalról a Google, hanem a keresőoptimalizálásban is jelentős szerepe van, sajnos még mindig. Ugyanis a linkek úgymond szavazatok! Minél több link mutat egy oldalra, úgymond minél többen beszélnek róla, a Google úgy ítéli meg, hogy ez a tartalom igen is fontos.
  2. Google Search Console bejelentés. A Google létrehozott az optimalizálásban elengedhetetlen eszközt a Webmeseter eszközöket angol nevén Search Console-t. Amint a Search Console-ba elhelyezzük a weboldalt a Google tudni fogja, hogy a küldheti a feltérképező robotokat. Kérd a honlapkészítőd segítségét, a Search Console beépítéséhez.


Google feltérképezése


A keresőrobotokról, publikáltunk már egy bejegyzést, amiben részletezzük a működését, ezért most csak érintően írunk róla.
A linkeken keresztül vagy a Google Search Console adatain (bejelentés, webhelytérkép) keresztül, elér a keresőrobot a weboldalunkra, és a belső link hálózat segítségével elkezdi feltérképezni az oldalt, és feldolgozza. A tartalmakat, a képeket, a HTML elemeket, és egyéb információkat, gyűjt az oldalról majd menti a Google adatbázisába.
Ezt hívjuk feltérképezésnek. Ekkor még nyersek az adatok, további munkára van szükség, hogy aztán a Google elhelyezze a SERP-ben az adatokat. A következő lépés az indexelés.

 

Google feltérképezés és indexelés


Google indexelés

 

A Google indexelésnek azt nevezzük, ha a Google feltérképező robotja (a „Googlebot”) felkereste az oldalt, elemezte tartalom és jelentés szempontjából, és a Google indexébe mentette. Az indexelt oldalak megjelenhetnek a Google Keresés találatai közt. Bár a legtöbb oldalt feltérképezik az indexelés előtt, a Google a tartalmukhoz való hozzáférés nélkül is indexelheti az oldalakat (például ha az adott oldalt letiltja valamilyen robots.txt parancs).

A robotok által összegyűjtött adatokat, feldolgozza kategorizálja, megcímkézi, és elhelyezi a saját adatbázisába.
Mikor a felhasználó rákeres egy kulcsóra akkor a Google megvizsgálja, hogy a címkézések alapján, melyik találat a legrelevánsabb (persze a rangsor kialakítását még rengeteg tényező befolyásolja), és megjeleníti a felhasználónak a találati listát.


Tehát, amikor elvégzünk bármilyen keresőrendszerben egy keresést, akkor nem az interneten, és az interneten elhelyezett weboldalakon keresünk, hanem a Google adatbázisában. Tehát ezért is nagyon fontos mindig figyelni a weboldalra, a létrehozott tartalmainkra, hogy ne kerüljünk bele rossz adatokkal. Egy rosszul felépített weboldal és tartalom, ha egyszer bekerült az adatbázisba, sok időbe telik rendbe rakni, megváltoztatni. Itt csatlakozunk az algoritmus frissítésekbe.


Algoritmus frissítés (Google Algorithm Update)

Az algoritmusok segítségével rendszerezik majd jelenítik meg a felhasználóknak a találati listán az eredményeket. Ezért ha valaki eredményeket szeretne elérni a SEO-ban, jó ha tisztába van azzal, mikor és milyen algoritmus frissítések futnak a Google keresőjében. Gary Illyes, a Google szakembere szerint naponta háromszor is lehetnek frissítések, jellemzően ezek az alap algoritmus javításai, évente pedig legalább 500 frissítést hajtanak végre.


Alap algoritmus frissítés viszonylag ritkán van, ezeknek pl. Google Panda, Medic update, Google Penguin, RankBrain January 2020 Core Update. Az alap algoritmus frissítések, minden esetben megrázzák a SEO szakemberek világát, mert nagy mértékben érintik a weboldalak rangsorolását. Akár teljesen el is tűnhetnek a keresőkből vagy akár fel is emelkedhetnek. A kisebb frissítések is kihatással vannak a weboldalakra, de nem olyan agy számban, ahogy az jellemző az alap algoritmus frissítésre.


A Google az algoritmus frissítések terén nem túl szószátyárt, ezért két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a nem bejelentett frissítések a másik pedig a megerősített frissítések. A megerősített frissítések esetén pontosan tudjuk, milyen változások mentek végbe, és hogyan javíthatunk az oldalakon, a nem megerősített frissítésekre pedig a SEO szakértők, a SEO szakma hívja fel a figyelmet, mérések és mozgások alapján.
Erre egy példa. 2019. szeptember 13-án egy nem megerősített frissítést hajtottak végre. A SEO szakemberek, ahogy mi is tapasztaltak nagyobb mozgásokat a találati listán, így valószínűsíthető egy frissítés. A kék vonal jelzi a péntek 13-án végbement frissítést, a vízszintes vonal pedig a helyezés változást.

2019 szeptember algo frissítés
2019 szeptember 13 - Google algoritmus frissítés


 
Az optimalizálás során sok eszközt használunk fel ilyen például a Search Console, Majestic, Ubersuggest's, Rank Tracker, WebSite Auditor, SEO SpyGlass, Screaming Frog. Viszont minden eszköz használatához érdemes tudni mit művel a háttérben a Google, milyen algoritmus változások vannak, és ha esetleg csökkenést, vagy emelkedést látunk a találati listán, akkor lehet, hogy egy frissítés következménye, és csinálhatunk bármit a régi módszerek közül semmi nem lesz hatásos az emelkedésre. Ilyen frissítés volt a Medic update, amely az egészségügyi oldalakat érintette, és jelentős változásokra volt szükség a honlapon ahhoz, hogy ismét emelkedő változásokat érjünk el.

 

Google algoritmus frissítés lista

 Figyelem!


A Google algoritmus frissítés listáját folyamatosan bővítjük.
A lista nem csak a bejelentett frissítéseket tartalmazza, hanem a valószínűsíthető frissítéseket is.

 

2021-es Google algoritmus frissítések

 

2021. július 1. - Core Update Megerősített
ALAP ALGORITMUS FRISSÍTÉS! A Google hivatalosan is bejelentette, hogy útjára indította a juniusi alap algoritmus frissítésés folytatását. A Gologle két részre osztotta a frissítést mert juniusban nem végeztek a munkálatokkal.

 

 

2021. június 25. - Page Experience Update Megerősített
Oldalélmény frissítés Többszöri késés után a Google június 25 -én elkezdte bevezetni az oldalélmény -frissítést, bejelentve, hogy a bevezetés 2021 augusztusáig folytatódik. Ez a frissítés magába foglalta a Core Web Vitalokat, és hatással volt mind az organikus eredményekre, mind a Hírek eredményeire.

 

 

2021. június 02. - Spam Updates Megerősített
A Google két spam frissítést adott ki, június 23 -án és június 28 -án. Nem volt világos, hogy a két frissítés hogyan kapcsolódott össze, vagy mi volt konkrétan hatással.

 

 

2021. június 02. - June 2021 Core Update Megerősített
ALAP ALGORITMUS FRISSÍTÉS! A Google hivatalosan is bejelentette, hogy útjára indította az új alap algoritmus frissítését. A Gologle két részre osztja a frissítést mert nem végeztek a munkálatokkal, és ígéretük szerint a júliusi alapalgoritmus módosításról is tájékoztatnak majd.

 

 

2021. február 19. Névtelen frissítés Nem megerősített
Egészségügyi és pénzügyi szektorban nagy mozgások voltak tapasztalhatók a SERP-ben.

 

 

2021. február 10. - Passage Indexing (US/English) Megerősített
A SERP-re nem volt nagy hatéssal, az angol és amerikai nyelvterület nagyobb átjárhatóságát fedték le.

 

 

 

2020-as Google algoritmus frissítések

 

2020. december 03. - December 2020 Core Update Megerősített
ALAP ALGORITMUS FRISSÍTÉS! A Google hivatalosan is bejelentette, hogy 7 hónap után, deceber 3-án éjszaka újra elindít egy alap algoritmus frissítést.

 

 

2020. november 3-5. Névtelen frissítés Nem megerősített
Az elmúlt napokban a SEO-iparon belül érzékelték, hogy a rangsorolási algoritmusok esetleges változásairól frissítéséről. A nyomoknövető eszközök szerint november 3-a körül kezdődött és november 5-én még folytatódott. A Google nem erősítette meg.

 

 

2020. október 12. - Indexing Bug, Pt. 2 Megerősített
A Google azt állította, hogy az indexelési hibák nagy részét október 14-ig javították.

 

 

2020. szeptember 29. - Indexing Bug, Pt. 1 Megerősített
A Google szeptember elején megerősítette az indexelési hibákat.

 

 

2020. augusztus 15. Névtelen frissítés Nem megerősített
A Google nem erősített meg frissítést. Nagyobb mozgások láthatók a ranglistán. Több SEO fórumon is nagyobb látogatószám visszaesést jelentettek a szakemberek. Valószínűleg még az augusztus 10-én történt bug javítása történhetett meg. Egyes iparági elemzők szerint a változtatásokat másnap visszavonták, és átmenetiek lehetnek.

 

 

2020. augusztus 10. Google Glitch Megerősített
Nagy mozgások voltak tapasztalhatók a ranglistán egy BUG miatt. A Google később megerősítette az indexelési rendszerük hibáját.

 

 

2020. július 23 - 24. Google Bug Fix Nem megerősített
Nagyobb mozgások láthatók a ranglistán. Több SEO fórumon is nagyobb látogatószám visszaesést jelentettek a szakemberek.

 

 

2020. május 4. 2020. május központi frissítés Megerősített
A Google újabb központi frissítést jelentett be (2020 második része), amely május 4-6-ig nagy rangsorváltozást okozott. A Google újraértelmezi mi számít minőségi tartalomnak. A frissítés csak és kizárólag a tartalmak minőségére irányúlt, és nem volt benne technikai követelményekre vonatkozó változtatás.

 

 

2020. március 11. COVID-19 világjárvány Nem megerősített
Noha nem volt algoritmusfrissítés, önmagában a COVID-19 drasztikusan megváltoztatta a fogyasztók keresési viselkedését. A WHO március 11-i pandémiás nyilatkozata kulcsfontosságú fordulópontnak tűnt.

 

 

2020. február 2. May 2020 Core Update Megerősített
Danny Sullivan a Google keresési nagykövete Twitteren jelentette, be 2020 májusi alap-algoritmus frissítés elindulását. Danny Sullivan szerint egy-két hetet is igénybe vehet, amíg teljesen lefut az algoritmus frissítés, az eddigi tapasztalatok alapján már az első 24 órában is jelentős változásokra lehet számítani.

 

 

2020. február 2. Nem megerősített
Február7-11 én jelentős algo frissítés történt. A frissítést a Google nem erősítette meg, de szinte az összes automatikus algoritmusfigyelő eszköz bejelzett. A hazai ranglisták is nagy mértékben mozogtak.

 

 

2020. Január 15-22 Nem megerősített
15-22 között folyamatos mozgás volt tapasztalható a találati listán. Véleményünk szerint a 13-i frissítés utóhatása, hogy nem minden adatközpont dolgozta még fel az adatokat. Az kétségtelen tény, hogy a magyar találati listán is megjelentek a külföldön már évek óta működő kérsések és válaszok is.
Január 15-22 Google frissítés kérdések és válaszok
Kérdések és válaszok

 

2020 január 13. January 2020 Core Update Megerősített
A Google megerősítette, hogy 2020 január 13-án útjának indította új alap algoritmus frissítését, amit csak egyszerűen "January 2020 Core Update"-nek neveznek.
Ez a frissítés nem specializálódik egy-egy területre, hanem a keresési algoritmus teljes egészét érinti.

 

2019-es Google algoritmus frissítések

 

2019 november 21. Google BERT Megerősített
BERT = Bidirectional Encoder Representations from Transformers. A Google bejelentette, hogy az elmúlt 5 év legnagyobb keresési változásaival indítja el a BERT algoritmus frissítést. Elmondása szerint ez a legnagyobb algoritmus frissítés amit végrehajtottak az elmúlt 5 évben. A Bert a RankBrain-hez hasonlóan egy neurális mesterséges inteligencián alapuló algoritmus frissítés

 

2019 november 20. Local Search Update (Bedlam update) Megerősített
A Bedlam lokális találati listát érintő frissítés. Minden nyelvet és országot érintett és 2019. december 04-re zajlott le. Elsősorban a mesterséges intelligencián alapuló technológiát vetették be a lokális találatokkra. Sok visszajelzést kaptunk, hogy lokális keresésekben, helyezéseket vesztettek.

 

2019 október 3-4. Nem megerősített
SEO szakemberek mozgást érzékeltek a találati listán, ezért ebben az időben valószínűsíthető egy algoritmus frissítés. A mi oldalunk is több Long Tail kulcsszóra nagyot ugrott előre

 

2019. szeptember 16. - visszajelzések szűrése Megerősített
A Google hivatalos blogjában is megerősítette, az algoritmus frissítést. A strukturált adatokban lévő visszajelzéseket szeretnék rendbe tenni, amit manipulálhatott a weboldal tulajdonosa.
2019 szeptember 16 algoritmus frissítés

 

2019 szeptember 24. - September 2019 Core Update Megerősített
Danny Sullivan 2019. szept. 24. 14:30-kor egy Twitteren bejegyzésben adta hírül, hogy pár óra múlva elindítják a nagy szeptemberi algoritmus frissítésüket. Úgy néz ki a Google eleget tesz az ígéretének és a frissítés előtt hírt adnak, bár nem gondoltuk volna, hogy ezt csak pár órával előtte teszi meg. Az ilyen alap algoritmus frissítések mindig nagy hatással vannak a helyezésekre.
September 2019 Core Update twitter
September 2019 Core Update

 

Az alapfrissítés olyan frissítés, amely nem összpontosít egy weboldal vagy a keresési lekérdezés sajátos jellemzőire. A Core Updates esetében a változtatások finomabbak, a frissítés elsősorban az algoritmus finomabb alap elemeire összpontosít. Ezek az algoritmus frissítések minden esetben változást jelentenek a keresőoptimalizálásban!

 

2019-es alap algoritmus frissítések

Alap úgynevezett Core algoritmus frissítésre 2019-ben eddig három alkalommal volt.  Március 12, június 3 és most szeptember 24.

Az alap algoritmus frissítések, a legtöbb esetben felkavarják a találati listákat.

A márciusi algoritmus frissítést úgy is emlegetik, hogy Florida 2.

Ez a frissítés volt az év első hivatalosan is bejelentett alap algoritmus frissítése. A felmérések alapján ez a frissítés csatlakozott a 2018-as Medic update-hez, és az érdekessége az, hogy akik nyertesei voltak a Madic frissítésnek, azok márciusban kevésbé jártak jól, akik a vesztesei voltak jobban szerepeltek. Továbbá azt lehetett észrevenni, hogy jobban szerepelnek azok az oldalak amelyek felhasználói visszajelzésekben magasabb értékelést kaptak.

A júliusi frissítés két részből állt.

A találati listán sokszor ugyan arról a weboldalról, egymást követően több találat is megjelent, ezt egy frissítéssel orvosolták. A helyezésekre nem volt túl nagy hatással hatással. Ami talán észrevehető, hogy a többszörözés miatti helyfoglalásra érkezhettek a SERP-be más weboldalak is. A többi módosításról nagyon szűkszavú volt a Google.

Eljött a szeptember - September 2019 Core Update

Kíváncsian várjuk az eredményeket, holnaptól már lehet figyelni a találati lista változásait.
Figyeljük a hírportálokat, hogy ők mit tapasztalnak.
 

 

2019 szeptember 13. Nem megerősített
SEO szakemberek mozgást érzékeltek a találati listán, ezért ebben az időben valószínűsíthető egy algoritmus frissítés

 

2019. június 6 - A webhelyek sokféleségének frissítése Megerősített
A találati listán sokszor ugyan arról a weboldalról, egymást követően több találat is megjelent, ezt egy frissítéssel orvosolták. A helyezésekre szinte nem volt nagy hatással, esetleg annyi, hogy a többszörözés miatti helyfoglalásra, érkezhettek a SERP-be más weboldalak is.

 

2019. június 3- Alapfrissítés Megerősített
A Google nagyon szűkszavú volt a frissítéssel kapcsolatban, a korábbi alap frissítés része volt

 

2019. május 23 - Bugok indexálása Megerősített
A Google két egymást követő napon is megerősítette az indexelési hibákat. Az állítólag az első hiba az új tartalmak megfelelő indexelésének megakadályozását jelentette. A MozCast megerősítette a szokatlanul magas SERP mozgást május 23-25-én.

 

2019. április 5. - Deindexing Bug Megerősített
A Google április 5-én megerősített egy hibát, amely kiszűrt a keresési indexből jó pár weboldalt. A a stabil URL-ek kb. 4% -a esik le az első oldalról 5-és 7 között. A legtöbb weboldal hamarosan helyreállt a javítás után a SERP-ben.

 

2019. március 12. - Core update Megerősített
A Google igyekszik rendbe tenni az érzékenyebb témájú weboldalak ügyét, ilyenek az egészségügyi oldalak. A 2018-as Medic frissítés kiegészítése. Az érdekesség ebben a frissítésben, hogy pont azok az oldalak estek vissza a találati listán akiket jól érintett a 2018-as frissítés

 

2019. március 1.- 19-es eredményű SERP-k javítása Nem megerősített
Javították a 19-es eredményű SERP listát. Voltak olyan esetek, hogy a természetes találat előtt plusz 9 bővített keresési eredményt is megjelenített.

 

2019. február 22-27. Névtelen frissítés Nem megerősített
Nagyobb mozgás volt tapasztalható a találati listán. A Google nem erősítette meg a frissítést

 

2019. február 12-13. Névtelen frissítés Nem megerősített
Nagyobb mozgás volt tapasztalható a találati listán. A Google nem erősítette meg a frissítést

 

2019. február 6. Névtelen frissítés Nem megerősített
Február 4-7-én nagyobb mozgás volt tapasztalható a találati listán. A Google nem erősítette meg a frissítést

 

 

2018-as frissítések

 

2018. december 14-17. algoritmus frissítés Nem megerősített
Közepes hatású algoritmus frissítés, több napon keresztül éreztette hatását a weboldalakon. SEO-s körökben jeleztek akár forgalmuk 85%-os forgalom vesztést.

 

2018. november 29-30. algoritmus frissítés Nem megerősített
Nincs egyértelmű összefüggés a Medic frissíttessél, de jelentős számban az egészségügyi oldalakat érintette.

 

2018. november 23. - Hálaadás napi algoritmus frissítés Nem megerősített
2018 Augusztus 1-i algoritmus frissítés tovább fejlesztése lehetett ugyanis, ugyan azokat az oldalakat érintette amit, ez a frissítés. A Google nem erősítette meg a frissítést

 

2018. november 10-16. - Mecic algoritmus frissítés javítás Nem megerősített
SEO szakemberek szerint a Medic-hez tartozott ez a frissítés is. Mi viszont nem csak ezeknek az oldalaknak a mozgását láttuk az 1 hét alatt

 

2018. október 15 - névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Ebben az időszakban elég nagy mozgás történt a SERP-ben, úgy is szokták hívni, hogy közepes algoritmus frissítés a mozgások október 24-ig voltak megfigyelhetők. SEO szakértők szerint a linkekhez voltak köthetők a frissítések.

 

2018. szeptember 27 - Birthday algoritmus frissítés Megerősített
A Google születésnapján futott le először ez a frissítés innen a névadás. A Google szűkszavú volt a frissítéssel kapcsolatban, annyit árultak el, hogy a frissítés nem egy szegmensre vonatkozik, hanem a weboldal egészére.

 

2018. szeptember 10 - névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Szeptember termékeny hónap a frissítésekben Szeptember 6, 8-11,19-én is voltak változások, a mozgás folyamatos volt.

 

2018. augusztus 1 - Medic – Alap algoritmus frissítés Megerősített
A MEDIC frissítés, hatalmas mértékben érintette az egészségügyi, fitnesz, wellness oldalakat.

 

2018. július 24 - A Chrome biztonsági figyelmeztetései (teljes webhely) Megerősített
Miután hónappal korábban figyelmeztette a felhasználókat a nem biztonságos (nem HTTPS) formákról, a Chrome 68 elkezdett minden nem HTTPS webhelyet "nem biztonságosnak" jelölni. A változtatások július 24-én léptek életbe, de arra számítanak, hogy a felhasználók telepítik a legújabb Chrome-verziót, amely hetekig vagy hónapokig tarthat.

 

2018. július 21. - névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Jelentős horderejű algoritmusfrissítés ment végbe 21-én. Vélhetően az alap algoritmushoz volt köthető, de egyes vélemények szerint a mobil algoritmust is érintette. Ezt megelőzően július 16-án is voltak kisebb mozgások.

 

2018. július 9. - Mobil sebesség (Page Speed) algoritmus frissítés Megerősített
Előre bejelentett algoritmus frissítés lényege, hogy a mobil keresések esetén a túl lassú weboldalak hátrébb sorolódnak, továbbá a nem mobil megjelenésű weboldalakra is hatással volt.
Kapcsolódó anyagok:

 

2018. június 17. - Linkekhez köthető algoritmus frissítés Nem megerősített
Júniusban több frissítés is lezajlott. A 17-i szakértők szerint a linkekhez kapcsolódik. Viszont július 8-án is nagy mozgások voltak tapasztalhatók.

 

2018. június 14. - Video Carousel frissítés Megerősített
A Google a videók egy részét egy Video Carousel jellegű szerverre helyezte át. Ennek hatására a normál SERP-ben 60%-kal nőtt a videótalálatok aránya felmérések szerint.

 

2018. május 23. - Névtelen frissítés Nem megerősített
Elég jelentős frissítés ment végbe, de a Google nem tett hivatalos bejelentést, és nevet sem adott neki. Feltételezések szerint alap algoritmus módosítás ment végbe ami elsősorban a honlapok minőségét veszik figyelembe.

 

2018. május 13. - Meta Description hossz változás Megerősített
A Google megerősítette, hogy csak körülbelül öt hónappal a növelés után, csökkent a META leírások hosszán. A 300 karakter hosszúságot lerövidítette 150-160 karakter hosszúságra.

 

2018. április 17. - Névtelen algoritmus frissítés Megerősített
A Google hivatalosan is megerősítette, hogy április 17-én alap algoritmusa frissítést hajtott végre. Sajnos további információkat nem közölt. A találati listán viszont elég nagy mozgásokat okozott.

 

2018. március 26. - Google Mobil index Megerősített
A Google már 2017-ben kísérleti jelleggel elindította, de nem volt még szempont.A Google hivatalos blogoldalán írta meg, hogy elindította a mobil indexelést. Ez a helyezésekre is hatással lesz mert, kereséseket is mobil alapra szeretné helyezni.

 

2018. március 23. - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Jelentős mozgás volt tapasztalható ismét a SERP-ben. A frissítés a március 7-én lezajlott változásokhoz köthető

 

2018. március 8. - "Brackets" Core frissítés Megerősített
A Google hivatalosan is megerősítette, a frissítés tényét, de ismételten részleteket nem árult el. Már március 4-én megnőtt a mozgás, a második emelkedés március 8-án, majdnem két hétig folytatódott. Lehetséges, hogy több frissítés vagy egy hosszan tartó, folyamatos frissítés volt.

 

2018. február 20 - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Nagyon rövid ideig tartó frissítés volt, több mint valószínű az alap algoritmuson finomítottak.

 

2017-es algoritmus frissítések

 

2017. december 14 - A "Maccabees" frissítés Nem megerősített
A Google csak annyit erősített meg, hogy több kisebb frissítést hajtott végre. Szakértők szerint viszont ez a frissítés egy alap algoritmus frissítés volt, és idomult az E.A.T-hez.

 

2017. november 30 - META description frissítés Megerősített
Megnövelte a META leírások hosszát 155 karakterről 300 karakterre

 

2017. november 14. - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Nagy mozgásokat okozó frissítés zajlott le ami még 15-én is éreztette hatását. A Google nem erősítette meg a frissítést

 

2017. október 27 - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Néhány napos időszak alatt október 27-31-ig jelentősen csökkent a kiemelt strukturált adatokból származó találatok száma. Nem ez a frissítés nem okozott nagy mozgást a weboldalak elhelyezkedésén.

 

2017. október 17 - Chrome biztonsági frissítés űrlapokra vonatkoztatva Megerősített
A Chrome 62 megjelenésével a Google figyelmeztetni kezdett a nem biztonságos űrlapokkal rendelkező webhelyek látogatóira. Noha ez nem algoritmusfrissítés, ez fontos lépés volt a Google HTTPS felé történő elmozdulásában, és jelentős hatással lehet a webhely forgalmára, ezért érdemes rá odafigyelni.

 

2017. október 7-8. - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Szakemberek jelentős mozgásokat tapasztaltak ebben az időszakban. A találati listák változási összefüggést mutat a február 7-i frissítéssel. Ebben a hónapban 4-én és 12-én is voltak kisebb mozgások.

 

2017. szeptember 27. - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Nem megerősített frissítés, bár ebben a hónapban több mozgás is tapasztalható volt 6-8 és 19.

 

2017. augusztus 22 . - HAWK algoritmus frissítés Nem megerősített
Térképes találati listát érintő frissítés.

 

2017. március 8. - Fred algoritmus frissítés Nem megerősített
Jelentős mértékű algoritmus frissítés zajlott le. Gary Illyesék tréfásan "Frednek" nevezték, és a név meg is maradt, de később világossá tette, hogy ez nem volt hivatalos megerősítése a frissítésnek.

 

2017. február 6. - Phantom? - algoritmus frissítés Megerősített
Február 1-én érződött, a találati listák változása ami hetedikére csúcsosodott ki, így egy jelentős algoritmusfrissítés zajlott le. Vélhetően a weboldalak minőségi besorolásához tartozó frissítés történt.

 

2017. január 10. - Erőszakos felugró ablakok büntetése Megerősített
Ekkor vált hivatalossá a Google Pop-up büntetése. Rengeteg oldalt érintett akik erőszakosan, alkalmazták ezt a hirdetési technikát. A Google többször is figyelmeztetett a frissítés bevezetésére!

 

2016-os algoritmus frissítések

 

2016. december 14. - Névtelen algoritmus frissítés Nem megerősített
Több Google nyomkövető hatalmas mozgást mutatott december 14-15 körül. A Google nem erősítette meg, de valószínűsíthetően a Pingvin algoritmus frissítés futásának következménye.

 

2016. október 6. - Pingvin 4.0 2. fázis Nem megerősített
A Penguin 4.0 második fázisa az összes korábbi Penguin büntetés visszavonása volt. Úgy tűnt, hogy ez történt az új kód bevezetése után, és akár két hét is eltelhet. A Penguin utáni aktivitásnak október 6-án volt egy utolsó csúcsa

 

2016. szeptember 23. - Pingvin 4.0 algoritmus Megerősített
Elindul a Pingvin algoritmus új, folyamatos frissítésű verziója. Az algoritmusfrissítés több hullámban várható

 

2016. május 12. - Mobil Algoritmus frissítés 2.0 Megerősített
Alig több mint egy évvel az eredeti „mobilbarát” frissítés után a Google újabb frissítést adott ki, hogy a mobilbarát weboldalak javát szolgálják a mobilkeresésben.

 

2016. február 23. - AdWords felépítés frissítés Megerősített
A Google jelentős változtatásokat hajtott végre az AdWordsben, teljes mértékben eltávolítva a jobb oszlopban lévő hirdetéseket. továbbá számos keresés során a négy hirdetés jelenik meg a felső blogban. Sajnos ez jelentősen kihat az organikus találatokra mivel sokkal lejebb kezdődik.

 

2016. január 8. - Névtelen algoritmus frissítés Megerősített
Google „központi algoritmus frissítésként” erősített meg. A Google hivatalosan kijelentette, hogy ez nem a pingvin frissítés volt, ám a részletek továbbra is vázlatosak.

 

2015. évi algoritmus frissítések

 

2015. október 26. - RankBrain Megerősített
A Google bejelentette, hogy hónapok óta beépített része a mesterséges intelligencia elemzése.

 

2015. július 17. - Panda 4.2 Megerősített
A Google bejelentette a Panda frissítését, mondván, hogy az elkövetkező hónapokba megtörténik a teljes telepítés.

 

2015. május 3. - Quality update Megerősített
A nagy léptékű rangsorolási változásokról szóló sok jelentés után, amelyeket eredetileg "Phantom 2" -nek neveztek, a Google elismerte az alapvető algoritmusváltozást, amely befolyásolja a "minőségi szignálokat".

 

2015. április 22. - Mobile Update AKA "Mobilegeddon" Megerősített
Ritka lépésként a Google előzetesen bejelentette az algoritmus frissítését, amelyben elmondta, hogy a mobil rangsorok április 21-től kezdődően eltérőek lesznek a mobilbarát webhelyeknél.

 

2014. évi frissítések

 

2014. december 10. - Pingvin Everflux frissítés Megerősített
A Google képviselője szerint a Pingvin algorutmus váltott. Úgy tűnik, hogy megfelel a folyamatos Penguin 3.0 változtatásainak.

 

2014. december 10. - Pirate algoritmus frissítés 2.0 Megerősített
Egy célzott algoritmus frissítés volt a kalóz szoftverek ellen irányult. DMCA / „Pirate” frissítés 2 éve volt utoljára.

 

2014. október 17. - Pingvin 3.0 frissítés Megerősített
Ez a frissítés a vártnál kisebbnek tűnt (az amerikai / angol lekérdezések <1% -a érintett) és valószínűleg csak adatokra vonatkozott. Több mint egy éve volt utoljára Pingvin frissítés.

 

2014. szeptember 23. - Panda 4.1 frissítés Megerősített
A Google bejelentette a Panda jelentős frissítését, amely tartalmazott egy algoritmikus összetevőt is.

 

2014. augusztus 28. - Authorship bezárás Megerősített
Google bejelentette, hogy megszünteti az Authorship programját. A bejelentést követő napon a szerző nevének megjelölése is teljesen eltűnt a találati listáról.

 

2014. augusztus 6. - HTTPS / SSL frissítés Megerősített
Több hónapos spekuláció után a Google bejelentette, hogy a biztonságos webhelyeket részesítik előnyben a találati listán, és hogy a titkosítás hozzáadása "könnyebb" rangsorolást eredményez.

 

2014. július 24. - Pigeon algoritmus frissítés Megerősített
A Google egy olyan frissítéssel rázta meg a helyi SEO-világot, amely drasztikusan megváltoztatott néhány helyi eredményt, és módosította a helyjelzők kezelésének és értelmezésének módját. A Google azt állította, hogy a Pigeon szorosabb kapcsolatot létesített a helyi algoritmus és a központi algoritmus (ok) között.

 

2014. június 28. - Google Authorship lezárás Megerősített
John Mueller (június 25-én) meglepő bejelentést tett arról, hogy a Google elhagyja az összes Authorship fényképet a SERP-kből (miután erőteljesen népszerűsítette az Authorship kapcsolatot mint a Google + -hoz való kapcsolódást).

 

2014. június 12. - Payday Loan 3.0 frissítés Megerősített
Kevesebb mint egy hónappal a Payday Loan 2.0 anti-spam frissítése után a Google újabb jelentős változást indított. A hivatalos nyilatkozatok szerint a 2.0 meghatározott webhelyeket célozott, míg a 3.0 spam jellegű lekérdezéseket céloztak meg.

 

2014. május 19. - Panda 4.0 frissítés Megerősített
A Google megerősítette a Panda egyik fő frissítését, amely valószínűleg magában foglalta az algoritmus frissítését és az adatok frissítését is.

 

2014. május 16. - Payday Loan 2.0 frissítés Megerősített
Közvetlenül a Panda 4.0 előtt a Google frissítette a "Payday Loan" algoritmust, amely különösen a spam jellegű lekérdezéseket célozza meg. A bevezetés pontos dátuma nem volt egyértelmű.

 

2014. Február 6. - Payday Loan frissítés Megerősített
A Google "frissítette" oldaluk elrendezési algoritmusát, más néven "legnehezebb". Az eredetileg 2012 januárjában elindított oldalrendezési algoritmus bünteti a webhelyeket, ha túl sok hirdetés van a hajtás felett.

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.8

 

avatar

Jakab Zsolt

Seo szakértő - Google Ads szakértő - Online marketing

Jakab Zsolt vagyok a HW Online Online Marketing Tanácsadó társalapítója. 2005 óta foglalkozom Online Marketinggel ezen belül és keresőoptimalizálással és Google Ads hirdetés kampánymenedzsmentel. Az évek során több mint 300 KKV marketing tevékenységében vettem részt. Szenvedélyem és hobbim is a keresőoptimalizálás, ezért napi szinten foglalkozom és képzem magam a témában. Speciális szakterületeim a technikai SEO, SEO Audit, és a Google Ads hirdetések kezelése. Nincs jobb visszajelzés mint a megelégedett ügyfél, ezért a szlogenünk is az, hogy Az Ön sikere a mi sikerünk is... Hozz te is egy jó döntést, és tartozz megelégedett ügyfeleink közé!


Google algoritmus frissítés általános kérdések

Az algoritmusok segítségével rendszerezik majd jelenítik meg a felhasználóknak a találati listán az eredményeket.
Gary Illyes, a Google szakembere szerint naponta háromszor is lehetnek frissítések, jellemzően ezek az alap algoritmus javításai, évente pedig legalább 500 frissítést hajtanak végre. Alap algoritmus frissítés viszonylag ritkán van, ezeknek pl. Google Panda, Medic update, Google Penguin, RankBrain, January 2020 Core Update. Az alap algoritmus frissítések, minden esetben megrázzák a SEO szakemberek világát, mert nagy mértékben érintik a weboldalak rangsorolását. Akár teljesen el is tűnhetnek a keresőkből vagy akár fel is emelkedhetnek. A kisebb frissítések is kihatással vannak a weboldalakra, de nem olyan agy számban, ahogy az jellemző az alap algoritmus frissítésre.

Több néven is találkozhatunk velük, crawler, bot, spider, search engine robot, pók.
A keresőrobotok olyan speciális programok, amelyek folyamatosan járják a weboldalakat és gyűjtik az adatokat a keresőoldalak számára. A robotok linkeken keresztül közlekednek, weboldalról weboldalra linkről linkre. A linkeken keresztül vagy a Google Search Console adatain (bejelentés, webhelytérkép) keresztül, elér a keresőrobot a weboldalunkra, és a belső link hálózat segítségével elkezdi feltérképezni az oldalt, és feldolgozza.

 

A Google a robotok által összegyűjtött (feltérképezett) adatokat, feldolgozza kategorizálja, megcímkézi, és elhelyezi a saját adatbázisába. Ha oldalunk bekerült a Google adatbázisába azt már indexelt oldalnak nevezzük. Mikor a felhasználó rákeres egy kulcsóra akkor a Google megvizsgálja, hogy a címkézések alapján, melyik találat a legrelevánsabb (persze a rangsor kialakítását még rengeteg tényező befolyásolja), és megjeleníti a felhasználónak a találati listát.