Jön a weboldal gyilkos Google BERT

BERT = Bidirectional Encoder Representations from Transformers.
A Google bejelentette, hogy az elmúlt 5 év legnagyobb keresési változásaival indítja el a BERT algoritmus frissítést. Elmondása szerint ez a legnagyobb algoritmus frissítés amit végrehajtottak az elmúlt 5 évben.

 

 Frissítés


2019-12-09-el megérkezett Magyarországra is a Google BERT algoritmus.


A Google BERT algoritmus frissítés a RankBrain-hez hasonlóan a mesterséges inteligenciára alapul. Mély tanulási és feldolgozási mechanizmusa, még pontosabb keresési eredményeket ígérnek. A BERT algoritmus jelenleg a keresések 10%-át érinti, de ez a szám folyamatosan emelkedik. Elmondásuk szerint a BERT nem a RankBrain helyett van, ami szintén neurális feldolgozáson alapul hanem kiegészíti azt!

 

Ezek a fejlesztéseknek a nyelvi megértés javítására irányulnak, különös tekintettel a természetesebb nyelvi és kifejezés béli variációkra. A BERT segít a Googlenek, hogy megértse a szavak összefüggéseit, szinonimáit a mondatokban, és még pontosabb keresési eredményeket adjon, és jobban megértse a keresési szándékot is. Tehát ezután, ha szlengben írunk be valamit a kereső mezőbe azt tudja párosítani más írásmódokkal is, és a mondatokat nem szavanként hanem szó összetételeként elemzi, így akár egy kötőszónak is jelentőséget nyilvánít.

Google BERT algoritmus frissítés

Jelenleg magyar nyelvterületen még nem 100%-ban aktív a Google BERT, de frissítés kihat a bővített kivonatokra is, és bejegyzésük szerint a bővített kivonatok, nem csak az angol nyelvterületre korlátozódnak már, hanem széles körben elindítottak.
 

A BERT re nincs SEO?


A Google azt mondta, hogy a SEO-val nem igazán lehet optimalizálni a RankBrain szolgáltatást, beleértve a BERT-et. Ez azt jelenti, hogy a Google egyre jobban megérti a természetes nyelvezetet, kifejezéseket. Ajánlásuk szerint, írjuk jó tartalmakat a felhasználóknak, ahogy eddig is, és ne a keresőrobotoknak szövegezzünk, mert azt a BERT kiszúrja.

Egyenlőre az angol nyelvetületen dolgozó SEO szakemberek nem látnak nagy mozgást annak ellenére, hogy már a hét eleje óta fut.
Az is igaz, hogy még csak a keresések 10%-át érinti.

 

Összefoglalva

 

Újabb fejlesztés a neurális hálózatokon alapuló mélytanulásos technikákban, amely jobban megérti a keresési nyelvezetet. A természetes, felhasználóknak szóló weboldal szövegezés most már nem elvárás, hanem kötelező!

 

avatar

Jakab Zsolt

Seo szakértő - Google Ads szakértő - Online marketing

Jakab Zsolt vagyok a HW Online Online Marketing Tanácsadó társalapítója. 2005 óta foglalkozom Online Marketinggel ezen belül és keresőoptimalizálással és Google Ads hirdetés kampánymenedzsmentel. Az évek során több mint 300 KKV marketing tevékenységében vettem részt. Szenvedélyem és hobbim is a keresőoptimalizálás, ezért napi szinten foglalkozom és képzem magam a témában. Speciális szakterületeim a technikai SEO, SEO Audit, és a Google Ads hirdetések kezelése. Nincs jobb visszajelzés mint a megelégedett ügyfél, ezért a szlogenünk is az, hogy Az Ön sikere a mi sikerünk is... Hozz te is egy jó döntést, és tartozz megelégedett ügyfeleink közé!