Jön a weboldal gyilkos Google BERT

BERT = Bidirectional Encoder Representations from Transformers.
A Google bejelentette, hogy az elmúlt 5 év legnagyobb keresési változásaival indítja el a BERT algoritmus frissítést. Elmondása szerint ez a legnagyobb algoritmus frissítés amit végrehajtottak az elmúlt 5 évben.

 

 Frissítés


2019-12-09-el megérkezett Magyarországra is a Google BERT algoritmus.


A Google BERT algoritmus frissítés a RankBrain-hez hasonlóan a mesterséges inteligenciára alapul. Mély tanulási és feldolgozási mechanizmusa, még pontosabb keresési eredményeket ígérnek. A BERT algoritmus jelenleg a keresések 10%-át érinti, de ez a szám folyamatosan emelkedik. Elmondásuk szerint a BERT nem a RankBrain helyett van, ami szintén neurális feldolgozáson alapul hanem kiegészíti azt!

 

Ezek a fejlesztéseknek a nyelvi megértés javítására irányulnak, különös tekintettel a természetesebb nyelvi és kifejezés béli variációkra. A BERT segít a Googlenek, hogy megértse a szavak összefüggéseit, szinonimáit a mondatokban, és még pontosabb keresési eredményeket adjon, és jobban megértse a keresési szándékot is. Tehát ezután, ha szlengben írunk be valamit a kereső mezőbe azt tudja párosítani más írásmódokkal is, és a mondatokat nem szavanként hanem szó összetételeként elemzi, így akár egy kötőszónak is jelentőséget nyilvánít.

Google BERT algoritmus frissítés

Jelenleg magyar nyelvterületen még nem 100%-ban aktív a Google BERT, de frissítés kihat a bővített kivonatokra is, és bejegyzésük szerint a bővített kivonatok, nem csak az angol nyelvterületre korlátozódnak már, hanem széles körben elindítottak.
 

A BERT re nincs SEO?


A Google azt mondta, hogy a SEO-val nem igazán lehet optimalizálni a RankBrain szolgáltatást, beleértve a BERT-et. Ez azt jelenti, hogy a Google egyre jobban megérti a természetes nyelvezetet, kifejezéseket. Ajánlásuk szerint, írjuk jó tartalmakat a felhasználóknak, ahogy eddig is, és ne a keresőrobotoknak szövegezzünk, mert azt a BERT kiszúrja.

Egyenlőre az angol nyelvetületen dolgozó SEO szakemberek nem látnak nagy mozgást annak ellenére, hogy már a hét eleje óta fut.
Az is igaz, hogy még csak a keresések 10%-át érinti.

 

Összefoglalva

 

Újabb fejlesztés a neurális hálózatokon alapuló mélytanulásos technikákban, amely jobban megérti a keresési nyelvezetet. A természetes, felhasználóknak szóló weboldal szövegezés most már nem elvárás, hanem kötelező!

 

avatar

Jakab Zsolt

Marketing és SEO tanácsadó

Jakab Zsolt vagyok a HW Online Online Marketing Tanácsadó társalapítója. 2005 óta foglalkozom Online Marketinggel és keresőoptimalizálással. Az évek során több mint 300 KKV marketing tevékenységében vettem részt. Munkánk során egyre jobban körvonalazódott bennünk, hogy a vállalkozások számára nem elég egy ingyenesen letölthető weboldalrendszer, ezért 2009-ben saját fejlesztésű CMS rendszert készítettünk, és a mai napig folyamatosan fejlesztjük, hogy a kornak legmegfelelőbb technikai és keresőoptimalizálási fejlesztéseket kapja. Szenvedélyem és hobbim is a keresőoptimalizálás, ezért napi szinten foglalkozom és képzem magam a témában. Speciális szakterületeim a technikai SEO, SEO Audit, és a webergonómia. Nincs jobb visszajelzés mint a megelégedett ügyfél, ezért a szlogenünk is az, hogy Az Ön sikere a mi sikerünk is... Hozz te is egy jó döntést, és tartozz megelégedett ügyfeleink közé!