Mobilbarát weboldal készítés

Sokszor kihangsúlyoztuk már mennyire fontos, hogy a weboldal mobilbarát legyen!
Ma már Magyarország lakosságának 65%-a rendelkezik mobil internettel. Ezért a mobilon történő keresés is ugrás szerűen növekedett.
A Google az utóbbi években próbálta figyelmeztetni a weboldalak tulajdonosait a weboldala mobilra történő optimalizálásra, a mobilos megjelenésre. Eddig csak megkülönböztető címkét kaptak a mobilra optimalizált oldalak a keresőóriás rendszerében. 2015 április 21-től viszont a rangsorolási algoritmusban jelentős változást eszközöl, miszerint mobilbarát weboldalakat jobb helyre rangsorolja a mobil eszközökön, és asztali számítógépeken egyaránt. Az eNET 2015. januári felmérése alapján, a felnőtt magyar internetezők 62%-a használ okostelefont, és 51%-a folyamatos internetnetkapcsolattal rendelkezik. Napi rutinná vált mobiltelefonos internethasználat. 2018-ra 81%-ra ugrott a felnőtt lakosságra vetített internet használat, én 67%-uk mobil eszközön csatlakoznak a világhálóra.

 

 

Ezt a növekedést a keresőszolgáltatások már nem hagyhatják figyelmen kívül, így megkövetelik, hogy a weboldal mobilbarát legyen. A mobilos megjelenés fontosságát még csak nemrég kezdték felfedezni a vállalkozások, akik közül már most jelentős előnyre tehetnek szert azok, akik alkalmazkodnak az okostelefonok térhódításához. Hosszútávon mindenképp érdemes a mobil megjelenésre törekedni, nem csak a Google szigorítása miatt, hanem be kell látni, hogy a mobileszközök térhódításával, már nem csak az asztali felhasználók fogják megtekinteni a weboldalt, és nem mindegy, hogy a cégük milyen minőségben biztosítja az adatokat.

Első körben a Google tovább szigorított azzal, hogy megszűri azokat az oldalakat, amelyek nem megfelelően jelennek meg a mobilplatformon az alkalmazott technológiákból kifolyólag.
Ebbe a kategóriába tartoznak például a Flash-t használó oldalak - a technológiát már hosszú ideje nem támogatja egyik nagyobb mobilos operációs rendszer sem, de az asztali böngészők is egyre nagyobb körben száműzik, csak engedélyezés után jelennek meg a flash tartalmak. A mobilról a flash tartalmak egyáltalán nem jelennek meg, tehát liltott.

A weboldal nem reszponzív, azaz nem alkalmazkodik a kijelzők méretéhez. A felhasználóknak egyenesen pokoli olyan weboldalakat megtekinteni amelyek nem alkalmazkodnak a képernyő felbontásokhoz. Rengeteg időt kell eltölteni felettük miközben tili tolizni kell az oldalt, hogy kibogarásszák belőle a lényeges tartalmakat. Idő pedig nincs. Mobilbarát weboldal készítésénél mindig figyelembe kell venni az idő tényezőt.

Szigorított a sebebbégi mutatókon, majd AMP kompatibilitásnak is meg kellett felelnie!

Régebben úgy  készítettük el a mobilos weboldalainkat, hogy megmaradt weboldal asztali változata, és kapott egy különálló mobilos weboldal nézetet is.
Automatikus átirányítást eszközöltünk, így beavatkozás nélkül váltott a weboldal az asztali vagy a mobil verzió között a domain név meghívásakor.
A mobil weboldalon ugyanazok a tartalmak jelennek meg, mint az asztali változaton.
Ha létrehozott egy új menüpontot, tartalmat, terméket, nem kell külön a mobil verzióhoz is létrehozni.
Ez a fajta weboldal duplikáció előnyös volt abból a szempontból, hogy függetlenül lehetett a forráskódot optimalizálni az asztali verziótol.

Ez a technológia részben nyújtott megoldás volt, ugyanis a Google szigorításai gyorsabban érkeztek mint, ahogy arra a weboldal készítő cégek reagálni tudtak volna.
Ráadásul ez a technológia, figyelmen kívül hagyta a tablet verziókat.

Ezért ezt váltotta a reszponzív weboldal készítés.
A reszponzív weboldal kialakítása már több felbontást is kezel. Nem csak az előre megírt tartalmak válnak mobil baráttá, hanem minden weboldal elem.
A reszponzivitás viszont design beli lemondásokkal is jár.

A mobilbarát weboldal készítés nem csak abból áll, hogy az elkészült weboldal reszponzív legyen, hanem rendelkezzen AMP oldallal (nagysebességű egyszerűsített oldal), és struktúrált adatokkal is. Ezen megoldások segítenek abban, hogy a kereső a mobil keresések folyamán előrébb sorolja a weboldalt, így ez már keresőoptimalizálási feltétel is.
A HW Plusz CMS rendszerünk ezeknek a követelményeknek megfelel. Folyamatosan fejlesztjük, hogy ügyfeleink minél jobb eredményeket érjenek el a keresőrendszerekben!

Tesztelje le Ön is weboldalát Google mobilbarát teszt.