Tudod, hogy mire kell használni a Google Trends szolgáltatást?

A Google-nek számtalan remek eszköze van, amelyek segítenek optimalizálni és SEO baráttá tenni a tartalmainkat. Ilyen a Google Trends is.
Vannak olyan eszközök, amelyek csak fizetés esetén érhetőek el teljesen. Ilyen például a Google Keyword Planner keresési mennyiség mutatója és grafikonja:

 

Google Keyword Planner
Google Keyword Planner


Látható, hogy a keresési mennyiséget nem pontosan adja meg a Google, csupán egy “-tól -ig” intervallumot mutat. A pontos keresési mennyiség, illetve a felette látható diagram csak akkor érhető el, ha pénzt költünk a hirdetési rendszerben (Google Ads).

A Google szoftverek másik csoportját az ingyenes programok alkotják - és szerencsére ezekből van több.
Közülük is kiemelkedik egy eszköz, amely hihetetlenül hasznos mind kulcsszókutatásra, mind pedig piackutatásra.
A Google Trends hiába az egyik leghasznosabb online szoftver, nagyon kevés SEO és content szakember használja.


Google Trends - mire jó?


A legalapvetőbb funkcióját magában foglalja a neve:

A Google keresések aktuális trendjeit mutatja meg (legyen az friss vagy 2004-es), vagyis azt, hogy milyen kulcsszóra mennyien, milyen időszakban kerestek rá.

Tehát meg tudja mutatni, hogy melyik témának vagy kifejezésnek mekkora a népszerűsége, milyen a szezonalitása, hogyan oszlik meg a geográfiai érdeklődése, stb.

Ha készítettél már piackutatást, akkor jól tudod, hogy ezek az információk aranyat érnek.

Tehát a Google Trends egy aranybánya - amennyiben tudod, hogyan használd ki!


Hogyan használd?


#1 tipp: A kulcsszókutatás egyik alapeleme

 

Bármire is keresünk rá, a Google Trends rengeteg kapcsolódó témakört és kulcsszót fog ajánlani.

Google Trends kapcsolódó témakörök
Google Trends kapcsolódó témakörök

 

De nem csak konkrét kifejezéseket mutat meg, hanem ennél egy jóval fontosabb dolgot is:

Megmutatja, hogy az adott iparágban mire a legérzékenyebbek az emberek.

A képen például a szerencsejáték iparág látható, és néhány perc után világossá válik, hogy a lottónál a határidő és az aktualitás kiemelten fontos.

Ezen kívül a Google Trends mutatja, hogy mekkora növekedést produkáltak az egyes témakörök/kulcsszavak az utóbbi időszakban, így nem csak kapcsolódó kifejezéseket kapunk, de kapcsolódó trending kifejezéseket is - tehát tudjuk, mire érdemes minél gyorsabban reagálnunk!

Fontos: Lehet lapozni a kifejezések alatt, tehát nem csak 5 darab találatot mutat.

 

#2 tipp: Aktuális trendek felderítése

 

Ahogy felmész a kezdőképernyőre, lefelé görgetve egyből szembejön a “Mostanában felkapott” szekció.

Mostanában felkapott szekció
Mostanában felkapott szekció

 

A cikk írásakor éppen 20 éves az ikonikus film, a Harcosok klubja, illetve szeptember 11-et írunk, a New York-i terrortámadás évfordulóját.

Ezek egyből visszaköszönnek a Google Trends-ben, és azonnal tudjuk, hogy mik a legfrissebb történések a világban. Érdemes rendszeresen ránézni erre a szekcióra, és megnézni a “További felkapott keresések”-et is, főleg, ha az iparágunkban fontosak az aktuális hírek és történések.


#3 tipp: Piackutatás, avagy érdemes-e belépni az adott iparágba

 

Amikor egy új termék, szolgáltatás, vagy cég ötletén gondolkodunk, nagyon csábító lehet ráugrani egy éppen felkapott témára. Ezzel azonban érdemes vigyázni, mert nehéz megjósolni, hogy a termék kiállja-e az idő próbáját, vagy csak egy divat, amely gyorsan leül. Erre tökéletes példa a fidget spinner, ami 2017 egyik legnagyobb szenzációja volt. Akinek van gyereke, az biztosan észlelte a jelenséget: szinte minden fiatal ujján ott pörgött egy kis műanyag tárgy.

Senki nem tudta, hogy mi volt az oka a fidget spinner sikerének, de az borítékolható volt, hogy nem lesz hosszú életű. Ezzel szemben ott a jojó, ami már évtizedek óta bolondítjaa fiatalokat, és már világbajnokságot is szerveznek neki.

Google Trends piackutatás
Google Trends piackutatás

 

Mielőtt új terméket vagy szolgáltatást vezetnénk be a piacra, érdemes mindig megnézni a Google Trendsben.

A hatalmas kiugrások jelenthetnek hatalmas üzleti lehetőséget (amennyiben elég gyors vagy), de hatalmas veszélyt is - ezért érdemes a stabil lehetőségeket keresni.


#4 tipp: Vajon mikorra kell időzíteni a kampányokat és a posztokat?

 

Lehet, hogy hosszútávon stabil az iparág, de mindig érdemes megnézni mélyebben is ezeket a grafikonokat.

Az egész stratégiánkat befolyásolja, hogy mekkora szezonalitással számolhatunk az adott iparágban.

Ott van példának az ötöslottó.

Google Trends szezonalitás
Google Trends szezonalitás

 

Erőteljesen befolyásolja a keresletet az, hogy mekkora az aktuális főnyeremény összege.

Ha pedig nem éves viszonylatban gondolkodunk, még valamit észre lehet venni:

Google Trends szezonalitás
Google Trends szezonalitás


Hetente is nagy kiugrások vannak, mert mindig hétvégén sorsolják az aktuális nyerőszámokat.

Ez azért is fontos, mert megadja, hogy mikorra kell időzíteni például a közösségi média bejegyzéseket. Látszik, hogy az ötöslottónál ezt hétvégére kell megtennünk, hiszen akkor a legnagyobb az érdeklődés. De minden iparág más és más.

Vagy vegyük például a kávét.

Érdekéődés idő szerint
Érdekéődés idő szerint

 

Éjjel 2 és hajnali 7 között a legnagyobb rá az érdeklődés, ezért a kávénál szinte mindig éjjel kell publikálnunk. Ezek az információk nagyon fontosak ahhoz, hogy akkor érjük el a célcsoportot, amikor a leginkább nyitottak rá és a leginkább szükségük van az információra.

De hagyományos iparágakat is ellenőrizhetünk ezzel, és az adott területek közötti “keresési népszerűséget” is vizsgálhatjuk. Vegyünk például több egészségügyi területet. Ha például összehasonlítjuk a bőrgyógászat, fogászat és kardiológia területeit, akkor láthatjuk ezek egymáshoz viszonyított keresési trendjét, népszerűségét. Mind a három emelkedő trenden van az elmúlt 5 évben, a fogászat a leginkább kiemelkedő ezek között.


Összegzés

A Google-nak ma már rengeteg nagyon hasznos és professzionális eszköze van, amelyeknek a zöme teljesen ingyenes. Ezek közül az egyik leghasznosabb a Google Trends, amelyet kulcsszókutatásra, piackutatásra, de akár tartalom stratégia kialakítására is lehet használni.