Csaló weboldalak százai tévesztik meg az internetezőket

Az internet egy olyan felület, amiben szinte mindent lehet következmények nélkül csinálni.
Nem új jelenség, de egyszerűen kiírhatatlan, az álhír gyártók tömege, és töménytelen mennyiségű weboldala.


Ezeknek az oldalaknak egy célja van, a haszonszerzés. Hasznot pedig a hirdetésekből hajtanak fel, de a hirdetésekért csak akkor fizetnek, ha látogatottság is van. Látogatottságot, pedig csak úgy tudnak szerezni, ha eszeveszett nagy hazugságot állítanak be tényként.

Csaló weboldalak százai tévesztik meg az internetezőket

Ez lehet politika, tudomány, technika, család, vallás, nem ismernek sem Istent, sem embert, széthazudják és lopják az internetet, csakhogy a bevétel meglegyen!


Sajnos a célközönség az idősebb korosztály. Nem akarom megbántani a szépkorú embereket, de az álhírek terjedésében Ők is felelősek. Ők még abban a korban szocializálódtak, mikor volt három napilap, négy TV csatorna, abból is kettő osztrák, és az volt plántálva hogy amit a média mond az igaz.


Egyszerűen képtelenek megbirkózni a töménytelen mennyiségű információval, ami éri őket és mindent megosztanak a közösségi oldalakon, amit csak lehet. Magukra veszik a nyugdíj megvonástól kezdve a világ összes terhét és ha kell, ha nem osztanak mindent.

 Céges honlapkészítés


Egyedi céges weboldal készítés, saját fejlesztésű CMS redszerrel, keresőoptimalizált felépítésben! A HW Plus CMS rendelkezik beépített SEO elemzővel is. Minden weboldal készítéses mellé 4 órás Keresőoptimalizálási tanácsadást biztosítunk.

 SEO szolgáltatások


Nem teljesít jól a weboldalad? Szeretnél több látogatót, és előrébb kerülni a Google keresőjében? Keresőoptimalizálás szolgáltatásainkkal segítséget nyújtunk neked. Méresd fel honlapod SEO Audit segíségével.

 

Mekkora a látogatottsága, és megosztása?Nézzünk cikkeket megosztások alapján:

 • Horváth József egy 4 hónapos daganatos baba életét mentette meg. Minden elismerésünk (59,8 ezer)
 • Orbán Viktor 97 éves nagymamája számláján 1,4 billió forint lapul. (58,4 ezer)
 • A közteresek elvették a hajléktalan bácsi paplanjait.. Reggelre megfagyott. (49,5 ezer)
 • Kizavartak a szülőszobáról tegnap, mint kiderült Orbán Ráhel jött szülni. Egy terhes édesanya vallomása (44,5 ezer)
 • Megrázó nyílt levelet írt egy hajléktalan Orbánnak. Mi elsírtuk magunkat (44,5 ezer)
 • Megrengett a föld, Magyarországnak elege lett (32,4 ezer)
 • Ha nem a Fideszre szavazol, nem kapsz tűzifát” – döbbenetes videó kering a neten (30,7 ezer)
 • Világhírű amerikai tudós rántotta le a leplet Orbánékról: ez állt a győzelmük hátterében (24,7 ezer)


Elképesztő számok, ahhoz képest, hogy ordas nagy hazugságok, már a címéből látszik, hogy az egész egy baromság, mégis hatalmas tömegek hiszik el, és osztják! Az ilyen weboldalak lazán megérdemelnének egy online marketing vagy keresőoptimalizálás auditot is, a számok tekintetében.
 

Szeretnénk bemutatni egy álhír oldalt, mik a jellemzői és mikre kell odafigyelni, amiről ordít, hogy kamu oldalról van szó!

 

Soha ne higgyünk első ránézésre a szemünknek

 

Átverős adathalász weboldal
Átverős adathalász weboldal


Első ránézésre azt hinnénk az index.hu oldalát látjuk, pedig egy ordas nagy csalással adathalászattal állunk szembe. Egy másik portálha hasonlító oldalt szinte pár óra alatt kivitelez, egy weboldal készítő szakember.

Nézzük csak meg a címsort!

A címsor sokat elárul arról, hogy pontosan hol járunk. Jelen esetben azonnal látszik, hogy semmi köze nincs az index.hu oldalhoz.

Itt látható a tényleges weboldalhoz tartozó helyes cím:

Címsor ellenőrzése

 

Domain végződések is árulkodók lehetnek

 

Ha a végződés .com, .info .net .eu .me 99%-ra biztosak lehetünk benne, hogy a hitelességi faktora, egyenlő a nullával.

Egy .com .net .info-val végződő domain lefoglalása éves szinten 5 ezer Ft. Nem nagy költség ahhoz, amennyi látogatót és megosztást elérnek ezzel több 100.000 Ft-os bevételt havonta.
Továbbá ezek azok a végződések, amelyekre kérhető a Private WHOIS - azaz titkosított domain tulajdonosi adatok. Mivel a regisztrátorok nem Magyarországon vannak, így nem visszakereshető a tulajdonos adata. A weboldal általában valami ingyenes motor és sablon, és azzal sem törődnek, hogy a láblécben ki van írva, vagy valami szép formába öntsék a weboldalt. Minél kevesebb munkával minél több bevételt elérni.


Nézzünk is példákat


A weboldal betöltődésével azonnali megosztást, feliratkozást kér (ha feliratkozik valaki, akkor a facebook fala tele lesz ezekkel az álhírekkel)
Ha egy videó, vagy kép csak úgy indul el, hogy megosztást, kedvelést kér.

likevadász weboldalHa nincs impresszum. Az impresszum vagy a láblécben vagy a fejlécben helyezkedik el. Nem szabad eldugni, azonnal elérhetőnek kell lennie erre EU-s jogszabály is van! Az impresszum hiánya általános ezeknél az oldalaknál, viszont erre is rájöttek, és van, ahol ezt a menüpontot létrehozták.

Viszont, ha megnézzük a tartalmát, nincs benne semmi olyan adat, hogy milyen cég kezeli, kit lehet hívni, milyen jogcímen végzik a tevékenységeiket. Az impresszum megléte egy fontos elem minden weboldalon. Ha csak rendelni szeretne valamit az internetről, akkor is érdemes megtekinteni egyáltalán, ha a megvásárolt termékkel gond van, elérhet e valakit. Ha el is ér az magyar cég vagy valami beazonosíthatatlan külföldi székhelyű.

Sajnos sokan nem jutnak el az impresszum elolvasásáig, így mutatunk egy példát, hogy ilyen kiírással is találkoztunk már.

Fake news oldal impresszum

Ennek ellenére is osztják az oldal tartalmát!

Ha hasonló képekkel találkozunk, akkor az is 100%-ra vehető kamu oldal.

Kamu hirdetések
Árulkodó reklámok

Az internet töménytelen mennyiségű átverést, csalást tartalmaz. Mivel ez szabályozhatatlan, amint megszüntetnek egy ilyen kamu weboldalt, azonnal lesz helyette másik, a saját személyes felelősségünk, hogy felismerjük azt a tényt, hogy átverés, álhír áldozatai vagyunk.

Fel kell hívnunk arra is a figyelmet, hogy nem csak mi magunkat fertőzzük meg a hülyeséggel, ha nem ismerjük fel megosztás előtt a kamu oldalakat, hanem a családunkat, az ismerőseinket is, tehát társadalmi felelősségünk is van e téren!

 

Egy ellenszer van a csaló weboldalak ellen!

NE OSSZAD MEG!

 

Legyen mindenki körültekintőbb, és ne higgyünk el mindent első ránézésre. Egy hír esetében inkább keressen rá, hogy megtalálja-e valami más ismert hírportálon is. Ha megtalálja akkor inkább az legyen megosztva.


Ha ezeken az oldalakon nincs látogatottság nincs bevétel, hamar el fognak tűnni, az internet süllyesztőjébe!

 

Csaló oldalak listája, avagy források, ahol mindenképpen tájékozódj mielőtt elhiszel vagy megosztasz valamit

 

Talán a legteljesebb kereshető listák:

 • Kaméleon oldalak, amelyek mindig átalakulnak: (Sajnos a weboldal megszűnt)
 • Átverős Facebook oldalak, ahonnan soha ne ossz meg semmit és ne is kattints rájuk: (Sajnos a weboldal megszűnt)
 • Átverős és lájkvadász weboldalak: (Sajnos a weboldal megszűnt)
 • Átverős vagy problémás webáruházak: (Sajnos a weboldal megszűnt)

Egyéb források:

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 86

Átlagos értékelés: 4.4