Keresőmarketing tippek - hatékonyság a gyakorlatban

Az alábbiakban az egyik leghatékonyabb online megjelenési formát fogom bemutatni Önnek egy kicsit részletesebben, gyakorlati tanácsokkal fűszerezve. Ha Ön kevésbé járatos az Internetes hatékonyságnövelésnek ebben a részterületében, vagy igazából egyáltalán nem, hogy mi ez és miért fontos, akkor szerintem olvasson tovább...

PPC reklámok: mik ezek és miért hatékonyak?


A PPC (vagy CPC) hirdetések a hazai online reklámok legújabb generációjához tartoznak. Persze ez a fajta fizetési lehetőség nem új keletű, de hazánkban az utóbbi években kezdte meg hódító hadjáratát.
A Pay per Click (vagy Cost per click) kattintás alapú elszámolást jelent, azaz csak azok után a megjelenések után fizet a hirdető cég, amire rákattintanak az érdeklődők, ezáltal a hirdető oldalán folytatva tovább a böngészést.

Az, hogy végül kiből lesz ügyfél, az már a vállalti webszájton és a cégen múlik, mindenesetre elmondható, hogy ha egy vállalkozás jól használja a PPC kampányokat, akkor ezzel az egyik leghatékonyabb és legjobb ár/érték aránnyal rendelkező megoldással elérheti minden hirdető álmát, költségcsökkentés mellett a kampány hatékonyságának növekedését.

De milyen dolgokra figyeljen, ha kellő rutin nélkül szeretne eredményeket elérni a kattintás alapú reklámok világában? Már itthon is több vállalat kínál eredményes hirdetési megoldásokat PPC alapon. Az elv a legtöbb esetben hasonló, ezért a gyakorlati alkalmazást egy konkrét rendszeren a Google Adwords-ön keresztül mutatom be.

A hirdetések a Google találati oldalainak jobb oldalán fognak megjelenni. A rendszer „belépési” díja 2000 Ft, a többi költséget csak az átkattintások jelentik. Egy átlagos kulcsszó kattintási ára 60 Ft körül van, persze az ár attól függ, hogy az adott kulcsszó mennyire keresett a cégek körében. Például egy parittyakészítő vállalkozó akár 10 Ft környékén is tud hirdetni, míg mondjuk egy marketing tanácsadó cég egyes kulcsszavainak kattintási értéke 1000 Ft fölé is emelkedhet..

A hirdetés lépései a gyakorlatban

1. Kulcsszavak kiválasztása: Mivel a kulcsszavak megvásárlása licit alapon történik, ezért itt is fontos, hogy ne csak az általános kulcsszavakra koncentráljon, mivel azokra a hirdetők között nagy a verseny, és ez befolyásolja a hirdetés elhelyezkedését. Emellett a kattintás ára is magasabban lesz.

Célszerű elgondolkozni olyan szinonimákon is, amelyek még hoznak kattintást, de a hirdetői verseny alacsony mértéke miatt mégis eredményesebbek lesznek, mint egy-egy szektor vagy tevékenység „slágerszavai”. A kulcsszavak megválasztásánál az Adwords rendszer is segíteni fog Önnek, hiszen egy-egy kulcsszó esetében megnézheti, hogy arra az adott szóra mekkora a hirdetési verseny, mekkora a rákeresési gyakoriság, ráadásul szinonimákat, szókapcsolatokat is fel fog kínál a rendszer.

2. A hirdetés szövegének meghatározása: Az Adwords rendszerében 3 sorban, összesen 95 karakter (3 sorban: 25+35+35) áll a hirdető vállalkozás rendelkezésére. Egy csábító hirdetési szöveg megfogalmazása ilyen szűk terjedelemben nem egyszerű feladat, de mindenképpen megéri időt és energiát szánni rá.

Fontos, hogy a szövegben szerepeljenek azok a kulcsszavak is, amiket megvásárolt, továbbá, hogy a szöveg legyen a lehető legkonkrétabb, ezzel is elősegítve, hogy tényleg csak azok után az érdeklődők után fizessen, akik potenciális ügyfelei lehetnek. Példának okáért, ha Ön egy Budapesten lévő szabóságként akarja népszerűsíteni magát, akkor a „Szabóság olcsón” helyett célszerűbb egy „XY Szabóság, Méretre készült öltönyök nagy kedvezménnyel Budapesten” típusú szöveggel megjelenni. Ha pedig igazán biztosra akar menni, akkor érdemes több szöveget is elindítania a rendszerben a kampány elején, ezután az első időszakban figyelnie, hogy melyikre érkezik több érdeklődés. Végül elég csak azt az egy hirdetést tovább futtatnia, amelyik a legjobban teljesít.

3. A költségkeret beállítása: Az Adwords rendszerben be kell állítani azt a napi összeget, amit a cége a hirdetésre szán. Például, ha napi 1500 Ft-ra állítja be a napi költségkeretét, akkor amint a kattintások értéke eléri a megadott összeget, a rendszer nem jelenteti meg azt a továbbiakban. Ez a megoldás biztosítja azt, hogy egy sikeres, sok kattintást eredményező megjelenés anyagilag ne tudjon kicsúszni az irányítása alól.

4. Eredményfigyelés: A rendszer hatalmas előnye a kiváló célozhatóságon és a kedvező ár/érték arányon túl, hogy Ön a teljes kampány ideje alatt kézben tarthatja az irányítást, a mért eredmények alapján menet közben is változtathat a szövegen, a napi költségkereten, ezzel is biztosítva a hatékonyságot. Éppen ezért ajánlatos napi szinten követnie a megjelenéseket, mivel így bármilyen felhasználói reakcióra gyorsan tud reagálni, ezzel is elősegítve a kampány eredményességét. További érv a rendszer mellett, hogy a cég Adwords fiókja összeköthető a Google szintén ingyenes analitikai rendszerével, ezáltal pontosan nyomon követhetővé téve a felhasználói reakciókat.

Mi kell még a hatékony hirdetéshez?

Egy hatékony kampánynál fontos az, hogy a hirdetésből milyen felületre érkeznek az érdeklődők. Ezt a felületet nevezzük landing oldalnak. Ez az oldal sok esetben a weboldalról nem érhető el, tehát csak azok a látogatók találkoznak vele, akik egy-egy hirdetésből érkeztek.

Egy jól megszerkesztett landing oldal úgymond befejezi azt a munkát, amit a hirdetés elkezdett, hiszen ott csak az érdeklődők figyelmét kelti fel, viszont a landing oldal készteti konkrét cselekvésre a felhasználókat. Persze az is járható megoldás, ha a vállalati weboldal egyik aloldalát készíti fel erre a célra, de tapasztalatok azt mutatják, hogy egy külön erre a célra létrehozott oldallal jobb eredmények érhetőek el.

A hatékony landing oldal felépítése

Egyértelmű és könnyű navigáció: az ergonómia itt is fontos, hiszen hiába csábított egy kampány látogatókat az oldalára, ha az érkezési oldal átláthatatlan és az érdeklődők számára nem derül ki világosan, hogy mit is kéne tenniük.

Termék/szolgáltatás részletes leírása: ez az a felület, ahol meggyőzheti az érdeklődőket. Fontos, hogy ezen a felületen is használja azokat a kulcsszavakat, amiket megvásárolt, és amiket a hirdetésben szerepeltetett.

Akció elkészítése: Ha sikerült a leírásban meggyőznie az ügyfeleit, akkor meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a konkrét megrendelés is megvalósulhasson, vagy az a dolog, amit a hirdetésben ígért. Konkrét példát említve, ha cége a hírlevelét szeretné népszerűsíteni PPC hirdetésekkel, akkor a landing oldalnak a hírlevél pontos leírásán, előnyein és felépítésén kívül tartalmaznia kell a helybeli feliratkozás lehetőségét, vagy ha máshogy nem oldható meg, akkor egy közvetlen linket a feliratkozási felületre.

A rendszer kiismerése első próbálkozásra bonyolultnak tűnhet, de a Google Adwords a lehető legrészletesebb segítséget nyúltja minden problémával kapcsolatban, de ebben a témában érdemes akár egy tanácsadó véleményét is kikérni.

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 0

Átlagos értékelés: 0