FIGYELEM! Megváltozik a nofollow link tulajdonsága

Google változtat a jól bevált NOFOLLOW jelölésen.
2005-ben került bevezetésre a linkekben használatos NOFOLLOW attribútum. Elsődleges célja az volt, hogy a linkhálózatokat tehermentesíteni tudjuk a feltérképezés alól, valamint megelőzni a SPAM szerű kialakulását. Ha egy linket NOFOLOW attribútummal láttunk el, ezt direktívaként kezelte a Google és a robotok nem követték tovább a linkeket. Ami a legfontosabb, hogy nem adott át linkerőt.

NOFOLLOW mostantól átadja a linkerőt
NOFOLLOW mostantól átadja a linkerőt


Több cikkünkben is foglalkoztunk már a linkekben használatos NOFOLLOW atribútumokkal, de itt az ideje, hogy átírjuk. A Google hivatalos balogjában azt nyilatkozta, hogy a NOFOLLOW-nak is fejlődnie kell, ezért bevezet két új tulajdonságot is, ami akár egyszerre is használható vele. Ez a rel = "sponsored" és a rel = "UGC".
Véleményem szerint is fejlődés, a két új attribútum bevezetése, viszont a NOFOLLOW megváltoztatása nem! Ugyanis, sok esetben nem tudják használni a weboldalak az új attribútumokat. Az ok egyszerű nem vesz igénybe szponzorációt, vagy nem használ felhasználók által generált tartalmat. Viszont a NOFOLLOW most már régmúlt tulajdonságait nagyon is használjak, amit most elkaszáltak.


2019.09.10-től a NOFOLLOW attribútum direktíva helyett javaslat lett. A NOFOLLOW nem számított bele a rangsorolásba, nem adott át linkerőt. A Google nyilatkozata szerint annyit változott a kereső algoritmus, hogy képes különbséget tenni a linkek között, így a NOFOLLOW-ot vagy figyelembe veszi vagy nem. Ez a döntés innentől fogva a keresőrobotra van bízva. Ezentúl a NOFOLLOW is átadja a linkerőt és beleszámít a rangsorolásba.
A searchengineland.com oldalon lehet pár érdekességet olvasni a Google munkatársainak nyilatkozataiból.


A linkek értékes információkat tartalmaznak, amelyek segítenek bennünket a keresési eredmények javításában. Ilyen információ lehet a linkekben szereplő szavak, amelyek jellemzik a linkelt tartalmat

Az összes link kapcsolat felmérésével jobban meg tudjuk érteni a természetes link mintázatukat. Ennek ellenére, a felhasználók továbbra is javasolhatják nekünk a NOFOLLOW attribútummal, ha nem szeretnének szavazatot átadni.

 

Google szerint a változtatás nem okoz jelentős változás a találati listán

 

A Google azt mondta, hogy most megkezdheti annak vizsgálatát, hogy miként lehet ezeket az adatokat felhasználni a keresési rangsoroló rendszereiben. A NOFOLLOW javaslatra való áttérés nagyobb rugalmasságot biztosít a Google számára abban, hogy a keresés során hogyan kezeli ezeket az attribútumokat.


Felmerül egy két kérdés véleményünk szerint a SEO szakemberekben, mert a NOFOLLOW javaslatra változtatása úgymond FOLLOWRA azaz teljes értékű linkre válthat annak ellenére, hogy rel = "nofollow"-ot használ. Tehát azok a weboldalak, amelyeknek jelentős mennyiségű NOFOLLOW linkjei vannak, erős a Google által is megbízható oldalon, hogy fognak viselkedni a találati listán. Valahogy az tűnik logikusnak, hogy amíg a Google nem tudja ezeket teljes mértékben kielemezni és értelmezni a találati lista mozogni fog, és nem biztos, hogy mindenkinek pozitív irányba.

 

A rel = "sponsored" és a rel = "UGC" attribútum

 

rel = "sponsored"

Ezt az attribútumot akkor használd, ha a link valamilyen szponzorációs, vagy egyéb kompenzációs megállapodás miatt került ki. Legyen szó menüben vagy tartalomban elhelyezett linkről.

rel = "UGC"

User Generated Content, azaz a felhasználó által generált tartalmat jelenti. Ha egy felhasználó pl. egy hozzászólásban linket helyez el a weboldaladon, akkor a linket el kell látni ezzel az attribútummal. Ebből a Google tudni fogja, hogy ezt a linket nem te helyezted el a felelősséged teljes tudatában, hanem egy felhasználó. Érdekes, hogy ez is csak ajánlás és nem direktíva, tehát lehet megkülönböztetett ez a link mégis kialakulhat olyan eset, hogy kapsz érte egy hangyányi visszaesést a rangsorolásban.

 

Nincs megkötés, variálhatók az attribútumok

 

Ezeket az attribútumokat akár variálhatod is, pl.  a rel="ugc sponsored" vagy rel="nofollow ugc". Az első arra utalna a Google-nak, hogy a link a felhasználók által létrehozott tartalomból származik és szponzorálásra kerül.

 

Mit kell tenned most?

 

A Google hivatalos balogjában azt írták, hogy semmit nem kell tenni, a mostani linkekkel, amelyek NOFOLLOW-ra vannak állítva. Az attribútumok segítségével, a Google munkáját segíthetjük elő, és ezért is csak javaslatok. Mi úgy gondoljuk, hogy nem hiába vannak ezek a javaslatok ezért érdemes foglalkozni vele, és használni ezeket a paramétereket. Ugyanis, ha elősegítjük a feltérképezést, azzal a saját weboldalunk értékelését is feljebb emelhetjük.
A HW Plus CMS rendszerében bevezetésre került mind a két új attribútum, tehát már a menüpontoknál és a tartalmaknál is használható így elkészült új weboldalad keresőoptimalizált beállításokban továbbra sem szenved hiányt.

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 11

Átlagos értékelés: 4.9

 

avatar

Jakab Zsolt

Seo szakértő - Google Ads szakértő - Online marketing

Jakab Zsolt vagyok a HW Online Online Marketing Tanácsadó társalapítója. 2005 óta foglalkozom Online Marketinggel ezen belül és keresőoptimalizálással és Google Ads hirdetés kampánymenedzsmentel. Az évek során több mint 300 KKV marketing tevékenységében vettem részt. Szenvedélyem és hobbim is a keresőoptimalizálás, ezért napi szinten foglalkozom és képzem magam a témában. Speciális szakterületeim a technikai SEO, SEO Audit, és a Google Ads hirdetések kezelése. Nincs jobb visszajelzés mint a megelégedett ügyfél, ezért a szlogenünk is az, hogy Az Ön sikere a mi sikerünk is... Hozz te is egy jó döntést, és tartozz megelégedett ügyfeleink közé!


Kapcsolódó cikkek
Linképítés, linkmarketing alapok

Linképítés, linkmarketing alapok

2019.01.15

Sok vállalkozói fórumon olvasom, hogy nem értik, miért esik vissza a weboldal a keresők találati listáján, pedig van rengeteg viszontlinkjük

Linkkapcsolatépítés - látogatottság költségek nélkül

Linkkapcsolatépítés - látogatottság költségek nélkül

2009.04.13

A linkkapcsolatok építése az internetes hatékonyságnövelés azon területe, amelyre a hazai vállalkozások talán a legkevesebb figyelmet fordítják, pedig egy website látogatottságnövelése szempontjából fontos terület